eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk

Brexit-ügyi főtárgyaló: elegendő előrelépés történt – a nap hírei

Jóváhagyta a brit uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás-tervezetet a londoni kormány. Már jövőre megindulhat a gázszállítás Románia felől Magyarországra. Menedékjogot kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök, Szkopje a politikus kiadatását kéri.

Jóváhagyta a brit uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás-tervezetet a londoni kormány - közölte a brit miniszterelnök. Theresa May a kabinet ötórás ülése után döntő jelentőségű lépésnek nevezte a határozatot, amely már a következő napokban lehetővé teszi az Egyesült Királyság érdekeit szolgáló egyezség véglegesítését. Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló úgy reagált, hogy a londoni döntéssel elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi uniós csúcstalálkozó összehívásához.

A várakozásokat meghaladó mértékben, 5 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke a harmadik negyedévben. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: az adatok alapján a kormány arra számít, hogy a magyar gazdaság bővülésének üteme éves szinten 4,3 és 4,5 százalék között lehet.

Magyarország tavaly felkerült a 20 legnagyobb gyógyszeripari exportőr listájára - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Teva gyógyszergyár új debreceni üzemének átadásakor kijelentette: a magyar gyógyszeripar nemzetközi mércével mérve is versenyképes: tavaly az országban készült medicinák 84 százalékát külföldön értékesítették.

Az energiabiztonságért felelős utazó nagykövet szerint már jövőre megindulhat a gázszállítás Románia felől Magyarországra. Ságvári Pál az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a jövő év végére már mintegy 2 milliárd köbméter, 2022 végére pedig már akár 4 milliárd köbméter gáz érkezhet a Fekete-tengeri gázmezők kitermeléséből, ami a teljes magyar gázfogyasztás 40 százaléka. Hozzátette: Magyarország a rövidebb távú, piaci indexálású szerződéssel akarja felváltani a 2020-ban lejáró orosz gázszállítási megállapodást azért, hogy versenyhelyzetet teremtsen.

Menedékjogot kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök, Szkopje viszont a politikus kiadatását kérte. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában nyújthassa be menekültügyi kérelmét. A kérelem elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekinti a magyar kabinet. Közben Zoran Zaev macedón kormányfő közölte: a szkopjei belügyminisztérium a börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevski kiadását kérte Budapesttől.

A közfejlesztési tanács létrehozása miatt kiegészült a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzata. Tarlós István főpolgármester közölte, a kormány és a közgyűlés csak arról dönthet majd, amiről a városfejlesztésre alakult tanács meghozta az állásfoglalását. Horváth Csaba MSZP-s képviselő és Gy. Németh Erzsébet, DK-s politikus szerint tisztázni kellene, hogy a tanács pontosan milyen hatáskörrel rendelkezik.

Egynapos sebészeti ellátóhely jön létre 20 helyszínen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ projektje keretében, összesen 8 milliárd forintból - jelentette be az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár. Vitályos Eszter elmondta, hogy a tervek szerint 2020 januárjáig mindenhol megvalósulnak a fejlesztések.

Országos betegtájékoztató kampányt indít két egészségügyi köztestület. Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy fogalmazott: plakátokon és szórólapokon szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a betegek milyen esetekben kérhetik gyógyszerész segítségét, mi a háziorvos feladata, mikor ajánlott a háziorvosi ügyeletet és mely esetekben kell a mentőket hívni.

Meghatározta az unión belüli telefonhívások díjának legfelső határát az Európai Parlament. Az új jogszabály alapján a belföldről külföldre irányuló hívások díja 2019. május 15-től maximum 19 eurócent, azaz 65 forint lehet, a szöveges üzenetek pedig legfeljebb 6 centbe, 19 forintba kerülhetnek majd.

Oroszország az amerikai fenyegetések ellenére is megépíti az Északi Áramlat-2 földgázvezetéket - jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója. Kedden az Egyesült Államok uniós nagykövete az Északi Áramlat-2 építésének megakadályozásával fenyegetőzött.

Nemzetközi vizsgálatot sürget a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán meggyilkolt újságíró halála ügyében a török külügyminiszter. Mevlüt Çavuşoğlu hangsúlyozta: Ankara mindent megtesz, hogy napvilágra hozza a gyilkosság részleteit. Dzsamál Hasogdzsit október 2-án ölték meg hazája isztambuli főkonzulátusán.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×