INFORÁDIÓ 
2019. április 23. kedd
Béla

nébih

szupermenta

majonéz

Majonézeket versenyeztetett a Nébih – videó

Majonézeket versenyeztetett a Nébih – videó

Infostart

A Szupermenta legújabb tesztjén a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek.

Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, két majonéz tartósítószer-tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.

A Nébih komplex tesztjeihez híven a flakonos majonézek esetében is számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek a hivatal szakemberei. A nedvesség-, zsír-, az erukasav- és a kén-dioxid-tartalmat mindenhol rendben találták, de nem volt gond a jelölt omega-3 zsírsav mennyiséggel, a növényiolaj-összetétellel, a szorbinsav tartosítószer, az EDTA antioxidáns mértékével sem. Minden termékben rendben találták továbbá a pH-t is, és a PAH szennyezőanyagok jelenléte sem haladta meg a határértéket.

A mustár- vagy tojásmentes majonézek valóban nem tartalmazták ezen összetevőket. Emellett az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben a Nébih szakemberei. Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonézes flakonnál a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.

A 22 majonézből kettőnél a benzoesav – azaz a tartósítószer – tartalom kis mértékben azonban meghaladta a rendeletben előírt határértéket, így a felelős vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult. Ezek a termékek nem kaphattak helyezést a kedveltségi vizsgálat rangsorában sem. Emellett adódtak jelölési hibák is.

A 22 majonézből összesen három terméknél adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult:

az egyiknél jelölési hiányosságok, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt. A különböző, enyhébb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítik a szakemberek, és intézkedési tervet kell benyújtaniuk azok kijavítására. A határérték feletti tartósítószer jelenléte, azaz minőségi hiba miatt a Nébih felügyelői a két termék esetében összesen 300.000 Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki az érintett vállalkozásokkal szemben.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A majonézek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, a szín, az illat és az íz értékelésével alakult ki.

A vizsgált termékek közül az Univer majonéz nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Penny terméke, míg harmadikként a Reál majonéz végzett.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

Dárdai Pál hazatér

Újabb információkat osztott meg jövőjéről Dárdai Pál. A Hertha BSC magyar vezetőedzője viheti...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018