INFORÁDIÓ 
2019. július 16. kedd
Valter

napinfó

a nap hírei

inforádió

Manfred Webert választotta csúcsjelöltjévé az Európai Néppárt - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Javította a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedési előrejelzését az Európai Bizottság. Támogatná a kormány az állampapírokon keresztüli öngondoskodást.

Manfred Webert választotta csúcsjelöltjévé az Európai Néppárt. Ez azt jelenti, hogy az európai parlamenti választások után a Néppárt őt jelöli az Európai Bizottság élére. A bajor politikust támogatta Angela Merkel német kancellár, és a magyar miniszterelnök is. Orbán Viktor a kongresszuson sürgette, hogy az Európai Néppárt térjen vissza szellemi gyökereihez és hirdesse meg a kereszténydemokrácia reneszánszát.

Javította a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedési előrejelzését az Európai Bizottság. A magyar GDP idei növekedési ütemét 4,3 százalékra, a jövő évit pedig 3,4 százalékra emelték a bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának elemzői.

Nyitott a kormány az Államadósság-kezelő Központ nyugdíjjavaslatára, mert jó lehetőségnek tekinti az állampapírokon keresztüli öngondoskodást - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Világgazdaság konferenciáján nemzeti érdeknek nevezte a társadalom pénzügyi tudatosságának növelését. Korábban Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója jelezte: az állam beléphet a hosszú távú nyugdíj-megtakarítások piacára, hogy fellendítse ezt a megtakarítási szegmenst.

Akár 10 millió forintos kamatmentes életkezdési kölcsönt is kaphatnak a jövőben a fiatal házaspárok, ha a nemzeti konzultáció résztvevőinek többsége támogatja ezt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, hogy ezzel a gyermekvállalást akarja segíteni a kormány. Rétvári Bence kitért arra is, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt eddig 90 ezer család vette igénybe mintegy 250 milliárd forint értékben, így körülbelül 360 ezer ember lakhatását javította ez a konstrukció.

A CEU teljesíti a felsőoktatási törvény módosításában előírt feltételeket - közölte az egyetem a Magyar Idők mai (csüt) cikkére reagálva. A lap egy a birtokába került hangfelvételre hivatkozva azt írta: semmilyen közös posztgraduális képzést nem indított a Közép-Európai Egyetem a Bard College-dzsal. A CEU visszautasítja az állítást és megismételte: az oktatási kérdésekben illetékes intézmény, New York állam oktatási hivatala többször megerősítette a program regisztrációját és jóváhagyását.

Az amerikai pénzügyminisztérium újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben. A vállalatokat és egyéni állampolgárokat sújtó büntető intézkedéseket a Krím-félsziget megszállására hivatkozva hozta meg az amerikai kormány. A szankciók egy orosz és két ukrán állampolgárt, valamint Oroszországban és Ukrajnában lévő, összesen kilenc vállalatot érintenek.

A tavaszias idő ellenére téli üzemmódra vált szombattól a Magyar Közút. A 32 ezer kilométernyi úthálózatért felelős cég több mint 4100 emberrel és 1000 munkagéppel, 24 órás ügyeleti szolgálat mellett látja majd el téli feladatait. A társaság több mint százezer tonna útszóró sóval készül a síkos időre. Hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki azokon a szakaszokon, ahol nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége; ez összesen mintegy 520 kilométernyi útszakaszt érint.

Újabb egy kilométer hosszan épül zajvédő fal az M3-as autópálya Budapestről kivezető szakaszán, a 15. kerületi Wesselényi utca és a Szentmihály út között. Sikeres közbeszerzési eljárás esetén a munkálatok 2019 második negyedévében kezdődhetnek el, és várhatóan fél évig tartanak. A projekt része 200 nyílászáró cseréje is, mert a zajvédő fal nem védi egyes autópálya-menti épületek felső szintjeit.

Hajdú-Bihar megyében kezdte meg működését az első helyi élelmiszerbank, amely a feleslegessé vált élelmiszerek eljuttatásával segíti a rászorulókat. Szántó László, a megyei Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta: minden nap 11 áruházból gyűjtik be a feleslegessé vált élelmiszereket. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. Az egyesület arra törekszik, hogy ennek a mennyiségnek minél nagyobb részét eljuttassa a nélkülözőknek.

Egy volt tengerész-gyalogos ölt meg 12 embert egy kaliforniai bárban. A támadásban több mint tízen meg is sérültek. A 28 éves fegyveres férfi 5 éve szerelt le a haditengerészettől. A bárba úgy jutott be, hogy lelőtte az ajtónál álló biztonsági őrt. Végzett a helyi serif-helyettessel is, aki elsőként érkezett a helyszínre a riasztás után. Azt egyelőre nem tudják, miért lövöldözött a férfi. Ő is meghalt, valószínűleg öngyilkos lett.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018