eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: pixabay

Kevés az engedéllyel rendelkező drónhasználó

Akár a százezer főt is elérheti a drónhasználók köre Magyarországon, ugyanakkor közülük kevesen vannak azok, akik szabályos, eseti légtérhasználati engedéllyel rendelkeznek. Viszont ennek hiányában a biztosító nem téríti meg a drón által okozott esetleges károkat.

A jelenlegi jogszabály nem tesz különbséget a professzionális és a magánhasználat között, a drónhasználónak légtérhasználati engedélyt kell kérnie a Honvédelmi Minisztériumtól minimum 30 nappal a reptetést megelőzően, ezt nagyon figyelik a hatóságok - mondta az InfoRádiónak Balázs András, a Groupama Biztosító Vállalati Vagyon és Felelősségbiztosítási főosztályvezetője.

"Ez kizárólagos használatot jelent, pontosan meg kell jelölni a területet, illetve azt az időszakot, amikor a reptetést végezni akarja"

- tette hozzá a főosztályvezető.

Új jogszabálytervezet

Drónt bárki vásárolhat, viszont az új jogszabálytervezet három kategóriába sorolja a drónhasználókat a drón súlyának (felszállótömeg) megfelelően:

  • 2 kg vagy annál könnyebb,
  • 2-20 kg súlyú vagy
  • 150 kg-ot meghaladó felszállótömegű eszközök.

Egy nagyobb és bonyolultabb szerkezethez regisztrált, vizsgával rendelkező pilótát kell foglalkoztatnia egy professzionális cégnek - hangsúlyozta Balázs András. Az olyan vállalkozások, amelyeknek profiljukba vág a videó- és reklámfilmkészítés, vagy egy tereptárgy fotózása, csak és kizárólag

jogkövető magatartással használják a légteret és az eszközt is

- hangsúlyozta a főosztályvezető.

Kifejtette azt is, hogy a hobbifelhasználók szokásaira a biztosítók nem annyira látnak rá, de bíznak abban, hogy a DOE (Drónpilóták Országos Egyesülete) keretszerződése és maga az egyesület olyan drónhasználati kultúrát terjeszt el, amelynek nyomán a magánszemélyek is egyre inkább megfelelnek majd a jogszabályoknak, és csak és kizárólag az eseti légtérhasználati engedély birtokában, az abban megjelölt helyen és időpontban reptetik saját eszközüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×