eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Görgei Artúr: 200 éve született a szabadságharc vitatott tábornoka

Görgei Artúr: 200 éve született a szabadságharc vitatott tábornoka

Kétszáz éve született Görgei Artúr. Sokan egészen a haláláig, sőt még azután is árulóként tekintettek rá, pedig a történészek kiderítették: az orosz cár a kegyelemmel az osztrákokra akart nyomást gyakorolni – sikertelenül.

Hermann Róbert történész az InfoRádió Szigma – a holnap világa című műsorában elmondta, hogy Görgei Artúr 1849. augusztus 13-án nem Világosnál, hanem Szőlősnél kényszerült fegyverletételre – arról, hogy bekövetkezzen a kapituláció, legkevésbé sem a tábornok tehetett.

„Már nem az volt a kérdés, hogy lehet folytatni a harcot, hanem hogy egyáltalán érdemes-e”

– mondta a történész, aki hozzátette, olyan mértékűvé vált akkorra már az ellenség erőfölénye, ami lehetetlenné tette a további harcokat. Ezért Görgei a minisztertanács és a haditanács döntését végrehajtva augusztus 13-án letette a fegyvert.

Görgei Artúr: 200 éve született a szabadságharc vitatott tábornoka

I. Miklós orosz cár úgy gondolta, hogy ha Görgeinek sikerül amnesztiában részesülnie, akkor az osztrákok kénytelenek lesznek megkegyelmezni a magyar hadsereg többi vezetőjének is – azonban az osztrákok október 6-án Aradon kivégezték a magyar hadsereg tizenkét tábornokát és egy ezredesét.

Hermann Róbert elmondta, hogy a magyar közvélemény egésze abból indult ki, hogy nyilván olyan szolgáltatást tett Görgei a császáriaknak, amiért kegyelmet kaphatott, vagyis elárulta a szabadságharcot. Hermann szerint ha Görgei főbe lőtte volna magát, akkor azzal elismerte volna a vádakat.

„Nem maradt tehát számára más út, mint hogy valamilyen módon megpróbálja megmagyarázni a cselekedeteit és megvédeni magát ezzel a gonosz, szörnyű váddal szemben”

 – mondta a történész. 

Hozzátette, Görgei az internálását követően 1867-ig a karintiai Klagenfurtban kellett élnie, majd ezután térhetett csak vissza Magyarországra.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják az InfoRádió Szigma - a holnap világa című magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×