INFORÁDIÓ
2021. május 12. szerda
Pongrác

belföld

egészségügy

internet

diagnózis

Veszélyes játék: a fiatalok fele az interneten diagnosztizálja magát

Veszélyes játék: a fiatalok fele az interneten diagnosztizálja magát

InfoRádió

Az internetes öngyógyítás nemcsak hazánkban, hanem Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is nagyon komoly problémákat okoz.

Egyre többen keresnek az interneten megoldást egészségi panaszaikra, a 18 és 39 év közöttiek mintegy fele az online térhez, míg az idősebbek inkább az orvoshoz fordulnak a problémákkal – idézte a Generali felmérését a Magyar Hírlap.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke ezt kifejezetten kedvezőtlen folyamatnak tartja. Selmeczi Kamill az InfoRádiónak azt mondta, hogy az egészségtudatosság, az egészségértés alacsony szintű Magyarországon, és az interneten elérhető névtelen, bizonytalan eredetű információk pedig rossz irányba terelhetik az érdeklődőket.

Selmeczi szerint 

a diagnosztizált betegség esetén a kezelés elindítása után célszerű a betegség gyógyulását elősegítő módszereket keresni, de nem alternatív, az orvosi kezelést helyettesítő megoldásokat kell felkutatni. 

Hozzátette, hogy a tapasztalatuk azonban nem ez, hanem hogy kész diagnózissal érkeznek a betegek a rendelőkbe arra hivatkozással, amit az interneten itt-ott olvastak - az orvos diagnózisát pedig - holott ők megdolgoztak a tudásukért - nem fogadják el.

Emiatt gyakoriak az orvosok és a betegek közötti konfliktusok. Különösen a fiatal generáció tagjainál eluralkodott egyfajta „fogyasztói szemlélet”, azaz a páciens nem bízza magát az orvosra, hanem a saját elképzeléseinek megfelelően vár el az orvosoktól megerősítést. 

„Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban nagyon komoly problémák alakult ki ennek következtében.

Az öngyógyításnak egy olyan mértéke uralkodott el, ami több betegségcsoportban a betegség súlyosbodását jelentette és az ellátórendszerre ez komoly terhet ró” – mondta az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

Kapcsolódó hang

A fiatalok fele az interneten keres megoldást az egészségügyi gondjaira
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018