eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Orvosok az Arénában: Nem vaklicittel dől el, milyen gyógyszert kap a rákbeteg

Orvosok az Arénában: Nem vaklicittel dől el, milyen gyógyszert kap a rákbeteg

Új készítmények és kezelések bevezetése volt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár célja az onkológiai gyógyszerek rendszerének átalakításával - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke. Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a műsorban cáfolta, hogy vakliciten dől el, hogy mely gyógyszereket kaphatják a betegek.

Az onkológiai gyógyszerek rendszerének átalakításával az Országos Egészségbiztosítási Pénztár célja az volt, hogy új készítményeket és kezeléseket lehessen bevezetni - mondta Mangel László, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke. Folyamatosan jelennek meg az onkológiában innovatív készítmények, amelyek jellegüknél fogva nagy értékű gyógyszerek, és bizonyos betegségekben nagyon jó hatásfokkal használhatók fel. Abban, hogy az egészségbiztosító új és újabb készítményeket tudjon befogadni a támogatásba, és így elérhetővé tegye azokat a betegek számára, segíthet az egészség-közgazdasági szemlélet - tette hozzá Mangel László.

„Próbálnak kialakítani egy új gyógyszerelérhetőségi rendszert. Sok racionális elv támasztja alá ezeket a lépéseket. Az egész folyamat végső következménye az kell, hogy legyen, hogy újabb gyógyszereket, indikációkat lehessen bevezetni az elkövetkező időszakban" - fejtette ki.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a szakmával egyeztetve történt a tételes elszámolású innovatív rákgyógyszerek Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által kiírt közbeszerzési eljárása, a konzultáció azóta is folyamatos a szakma és a biztosító között. Jelezte, a befogadási rendszerben van és kell is lennie rugalmasságnak, hiszen folyamatosan jelennek meg új készítmények az onkológiai gyógyszerek között.

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója arról is beszélt, hogy bizonyos esetekben a biztosító meghatározza, hogy milyen gyógyszereket kell alkalmazni. A főigazgató elmondta, a rákgyógyításban a gyógyszerek és a gyógyszerkombinációk száma több száz, és az esetek 80-90 százalékában nagyon pontosan meg lehet mondani, hogy melyik gyógyszert kell alkalmazni. A tüdő-, a prosztata-, az emlő- és a vastagbélrákok néhány esetében lehetséges választási alternatíva. Ezekben az esetekben az első kínálkozó gyógyszerválasztási lehetőséget határozta meg a biztosító, azonban szakmai indokkal ettől a kezelőorvos eltérhet – tette hozzá Kásler Miklós. Mint mondta,

már nem igaz az a tétel, hogy egy drága gyógyszer a leghatékonyabb.

„Néhány gyógyszer esetében van választási alternatíva. Az első lehetőséget meghatározza a betegbiztosító, azonban nem zárja ki, ha szakmai indokkal alá tudja támasztani az orvos, az összes létező gyógyszer közül választhasson. Nem az orvos szabad választásán múlik, hogy milyen gyógyszert alkalmaz, hanem legalább negyven-ötvenféle leletet kell feldolgozni, hogy a beteg számára a legkedvezőbb gyógyszerkombinációt ki lehessen választani.”

A Magyar Onkológusok Társaságának elnöke kiemelte, az úgynevezett vaklicit, tehát amikor az azonos hatóanyagú készítmények közül az olcsóbbikhoz ad támogatást a biztosító, nem újkeletű eljárás Európában, így Magyarországon sem, és nem csak a rákgyógyszereknél használják ezt a finanszírozási formát - tette hozzá Mangel László.

Kásler Miklós jelezte, hogy Magyarországon szigorú protokollok mentén történik a daganatos betegek kezelése, a kezelőorvos "nem ötletszerűen" választ terápiát, és

a beteg biztos lehet abban, hogy a számára a legmegfelelőbb kezelést fogja kapni.

Cáfolta, hogy vakliciten dőlne el, hogy melyik készítményt kaphatják a betegek.

 „Ez tételesen nem így van. Ha el lehet dönteni, hogy melyik a leghatásosabb, ártól függetlenül azt kapja. Azonos hatású és mellékhatás-spektrumú készítmény esetén nyilvánvalóan az olcsóbbat veszik meg a betegbiztosító.”

 Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója hangsúlyozta, hogy nincsenek ötletszerű választási lehetőségek, az orvosok számára is szigorú alkalmazási rend van előírva.

 Kásler Miklós beszélt a PET/CT vizsgálatok beutalási rendjének változásairól. Azért kérte a felülvizsgálatát, hogy a beutalási rend egylépcsős legyen, és a szankciók legyenek "határozottabbak", ha téves javallat alapján kezdeményezi az onkológiai team a PET/CT-vizsgálatot. Mangel László ezzel kapcsolatban hozzátette: egy ellenőrzési pont kell a rendszerbe, de amennyire csak lehet, egyszerűsíteni kell a folyamatot.

A daganatos betegségek egyharmada elkerülhető, egyharmada véglegesen meggyógyítható, és a betegek egyharmadának lehet éveket, évtizedeket biztosítani - mondta Kásler Miklós.

Mindkét szakember kiemelte a megelőzés fontosságát emelte ki, utalva arra, hogy a magyar onkológiai struktúra európai összehasonlításban is mintaszerű, ugyanazok a szűrővizsgálatok érhetők el, mint máshol a világon. Magyarország regionális összehasonlításban nem áll rosszul a rákbetegségek és rákhalálozás arányát tekintve. A szűréseken való részvétel azonban alacsony, sok esetben már nagyon előrehaladott rákbetegséggel fordulnak orvoshoz az emberek. Hozzátették:

jó lenne, ha az egészségnevelés tananyag lenne,

ám ezt eddig nem sikerült elérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×