eur:
392.12
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Emberhez méltó halál: nagy lemaradásban vagyunk

Emberhez méltó halál: nagy lemaradásban vagyunk

A hospiceszolgálat normatív támogatását követeli a Magyar Liberális Párt.

A hospice a súlyos betegség végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek ellátása, gondozása, melynek célja az életminőség javítása, a testi és lelki szenvedés enyhítése emberhez méltó körülmények között.

Az ügyvivő szerint közel sem elég a magyar hospice rendszerében fellelhető ágyak és férőhelyek száma. Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy 10 millió fős lakosságú országnak 500 ágyra lenne szüksége, ehhez képest hazánkban csupán 200 ágy áll rendelkezésre. Ez régiós összehasonlításban is alacsony, hiszen Szlovákiában 5 millió lakosra jut 270 férőhely – tette hozzá Bősz Anett.

Évente 38 ezren halnak meg daganatos megbetegedés miatt, és mindössze 8 ezer ember találkozik a hospice szolgálattal, ráadásul általában csak életük utolsó napjaiban. Nyugat-európai államokban a betegek utolsó hónapjait könnyítik meg ilyen módon, gondoskodva a fájdalomcsillapításról és az emberhez méltó körülmények biztosításáról – hangsúlyozta az ügyvivő.

Szerinte az állami támogatás hiánya okozza, hogy a kórházaknak nem éri meg fenntartani a végstádiumú betegek ápolást végző részlegeket. A párt javaslata szerint a költségvetésből olyan keretösszegre elkülönítésére van szükség, mely lehetőséget biztosítana, hogy kórházak és civilek is pályázhassanak hospice-ágyak bővítésére, vagy akár meglévő férőhelyek felújítására.

A Liberálisok egyeztetéseket folytatnak szakemberekkel arról, hogy mi lenne a minimális normatív támogatás, amelynek köszönhetően a hospice-házakban tevékenykedő vagy otthoni szakápolást biztosító civilek költségeinek jelentős részét átvállalná az állam.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×