eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Jóval hosszabbak lettek a műtéti várólisták

Jóval hosszabbak lettek a műtéti várólisták

Sokat romlott tavalyhoz képest a várólistán szereplő betegek helyzete, gerincstabilizáló műtétre például egy évvel ezelőtt 354 nap volt az átlagos, tervezett várakozási idő, míg ez tegnap már 467 nap volt – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb adatai szerint

a térdprotézist igénylők sem járnak jobban idén, esetükben ugyanis 387-ről 407 napra emelkedett az átlagos várakozási idő.

Itt már jóval magasabb az érintettek száma, jelenleg több mint 6000 ember szorulna rá a beavatkozásra, és nekik úgy is többet kell várniuk, hogy közben mintegy 300 beteggel rövidült a lista.

Legtöbben most is szürkehályog-műtétre várakoznak. Érdekes, hogy ennél a beavatkozásnál pontosan ugyanannyit kell várni, mint tavaly júliusban: 104 napot. Ez azonban távolról sem jó eredmény, főként ha figyelembe vesszük, hogy a rászoruló betegek száma a vizsgált időszakban 11 377-ről 10 581-ra csökkent.

Úgy tűnik tehát, hiába kevesebb a beteg, várhatóan nem kerülnek sorra hamarabb a páciensek, az elmúlt egy évben ugyanis a számok alapján megtorpant az a javulás, ami 2013-tól jellemező volt.

Hosszú távon viszont igen szép eredményeket produkáltak az intézmények; a 2013-as mutatókhoz képest például most átlagosan 243 nappal hamarabb végzik el a szürkehályog-műtéteket, és közel 14 ezerrel csökkent a listán szereplő betegek száma is. Ez a csípő- és térdprotézis-beavatkozások esetében is megfigyelhető. A mutatók alapján előbbinél 2013-hoz képest most 429, utóbbinál 293 nappal rövidebb az átlagos várakozási idő, és 3-4 ezerrel csökkent a betegek száma is.

Jóval hosszabbak lettek a műtéti várólisták

Távolról sem mindegy egyébként, hogy a várólisták esetében az ország melyik régiójáról van szó: a NEAK adatai alapján például gerinc stabilizáló beavatkozásra a Dél-Alföldön átlagosan két, Nyugat-Közép-Magyarországon 199, míg a Dél-Dunántúlon 779 napot kell várniuk a betegeknek.

Az is jelentősen különbözik, hol hány beteg vár a műtétre. Nyugat-Közép-Magyarországon például 332, míg a Dél-Alföldön mindössze nyolc ember szerepel a listán, ott valószínűleg ezért csak két nap az átlagos várakozási idő.

Jelenleg a várólista-nyilvántartás adatai alapján 27 590 beteg vár műtéti ellátásra, ami lényeges javulás ahhoz képest, hogy ez a szám öt évvel korábban még több mint 70 ezer volt.

A várólista-csökkentő program egyik fontos eleme, hogy azok a kórházak, amelyeknek nagyobb stábjuk és műtői kapacitásuk van, költségnövekedés nélkül átvehetnek betegeket azoktól a várólistát vezető intézményektől, ahol a kapacitáshiány miatt nincs lehetőség olyan gyorsan elvégezni a beavatkozásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×