eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Van olyan orvosi várólista, amelynél az a jó, ha sokan vannak

Van olyan orvosi várólista, amelynél az a jó, ha sokan vannak

47 beteg vár jelenleg szívátültetésre Magyarországon, de legalább kétszer ennyire lenne szükség ahhoz, hogy minden donorszervvel segíteni tudjanak valakin - derül ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet az első magyarországi szívátültetés 25. évfordulója alkalmából rendeztek.

1992. január 3-án zajlott le az első szívátültetés Magyarországon. Az első magyar új szíves, Schwartz Sándor most is nehezen találta a szavakat, amikor kiállt az újságírók elé: "Hál' istennek negyedszázada itt kaptam új szívet, új lehetőséget az életre."

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója történelmi napnak nevezte a 25 évvel ezelőtti műtétet. Azóta 412 szívátültetés volt a klinikán, ez a hazai szívtranszplantációk kilencven százaléka. Merkely Béla azt is bemutatta, hogy milyen körülmények között folynak a műtétek: "Ma ez a legdrágább műtő Magyarországon, és nincs olyan szív- és érműtét, amit ne lehetne itt elvégezni."

Az igazgató hangsúlyozta, hogy az elmúlt öt év nagy változást hozott a szívtranszplantációs munkában, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, és az elmúlt öt évben több átültetést végeztek el a klinikán, mint az azt megelőző húsz évben. Csak tavaly 51 ilyen beavatkozás volt. 

"Szeretnénk egy tízágyas transzplantációs osztályt létrehozni, amelynek a feladata a várólistára helyezés gyorsítása, az intenzív osztályról kikerülő betegek további kezelése" - mondta Merkely Béla a klinika egymilliárdos fejlesztési terveiről.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója arról beszélt, hogy 652 új beteg került fel tavaly a transzplantációs várólistára. 

"Egyrészt több donor van Magyarországon az elmúlt három évben, másrészt az egy donorból átlagosan eltávolított szervek száma is jelentősen emelkedik" - mondta az igazgató.

Szabolcs Zoltán szívsebész, a szívátültetési várólista-bizottság elnöke azt mondta, hogy az elmúlt évben 63 beteg került fel a szívátültetési várólistára, összesen 109 beteg fordult meg ezen a listán, és 47 százalékuk kapott új szívet. "2016-ban 51 szívátültetés volt, és az átlagos várólista ideje nem egészen négy hónap. Volt aki két napot, de volt, aki két és fél évet várt."

Jelenleg 47 beteg van a várólistán, de legalább száznak kellene lennie egy akkora méretű országban, mint hazánk, ahhoz, hogy biztosan találjanak egy olyan várakozó beteget az adott donorszervhez.

"A szívtranszplantációs az a várólista, amelynél az a jó, ha sokan vannak.

Ha felajánlanak ugyanis egy szervet, akkor várakozók közül kell megtalálni azt, aki vércsoportban, korban, testalkatban megfelel" - mondta Szabolcs Zoltán.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szólt arról, hogy a kormány 150 milliárd forintot szán az orvosképzés fejlesztési stratégiájára, Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár pedig azt mondta, hogy Magyarországon ma 300 ezren szenvednek szívelégtelenségben, és vannak, akiknek a szívátültetés az egyetlen reális esély az életben maradásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×