eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A NATO-főnök kordában akarja tartani Trumpot

Bár az Egyesült Államok a NATO vezető hatalma, most Európából figyelmeztették Donald Trump megválasztott amerikai elnököt: ne fordítson hátat az Észak-Atlanti szövetségnek. Trump korábban azt mondta: az számíthat védelemre, aki meg is fizeti annak az árát.

„Ne járjon különúton” – erre figyelmeztette a NATO főtitkára Donald Trump megválasztott amerikai elnököt.

Az Észak-Atlanti Szövetség egyes tagállamait mélységes aggodalommal tölti el, hogy Trump egyfelől megértőbbnek mutatkozik Oroszországgal szemben, mint a Moszkvát fenyegetőnek tartó NATO-vezetés. Másfelől a leendő amerikai elnök arra utalt: nem jár automatikus védelem azoknak a tagországoknak, amelyek nem költenek eleget védelemre.

Egy korábbi NATO-csúcstalálkozón a tagok megállapodtak abban, hogy éves GDP-jük legalább 2 százalékát fordítják majd védelmi kiadásokra, de több ország – így az Oroszországgal szemben harciasabb balti államok és a békülékenyebb Magyarország – sem pörgette fel eddig a beígért szintre katonai kiadásait.

Trump Moszkva és Putyin elnök iránti megértőbb retorikája most tanácstalanságot okozott a szövetségen belül.

A legfrissebb csapás az egységre az volt, hogy Bulgáriában az Oroszország felé jóval nyitottabb szocialista elnökjelölt nyerte a hétvégi választást, aminek nyomán kénytelen lemondani jobbközép kormányfő.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője pedig, - aki esélyes lehet a közelgő francia elnökválasztásokon – megjegyezte: Európa ellenséges magatartása provokálja Moszkvát, ő az együttműködés híve. Orbán Viktor pedig a Daily Telegraph brit lapnak adott interjúban arról beszélt: Európának el kéne fogadni, hogy Oroszország másképp fejlődik, ott az elsőszámú kérdés az ország egyben tartása és aztán jönnek a demokrácia kérdései.

Még a Moszkvával szemben hagyományosan keménykedő Nagy-Britanniában is hallani olyan hangokat, hogy enyhíteni kell a szembenálláson. Ennek a vonulatnak az élharcosa Nigel Farage, a Brexit-szavazást kikényszerítő Függetlenségi Párt ügyvezetője.

A kormánytisztséget nem viselő Farage a konzervatív kormány számára kínos módon az első brit politikus volt, aki megválasztása után találkozott Donald Trumppal.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár most egy brit lapban – igaz, a befolyását vesztett liberális elittel szimpatizáló Observerben – próbálta visszatéríteni Trumpot az Amerikától megszokott útra. „Könnyű készpénznek venni a szabadságot, biztonságot és jólétet. Az ilyen bizonytalan időkben erős amerikai vezető szerepre lesz szükségünk. Az európaiaknak pedig igazságos részt kell vállalniuk a terhekből. Nem lehet különúton járni, nem most jött el az ideje, hogy megkérdőjelezzük az Európa és Amerika közötti szövetséget” – írta.

Nem tudni, hogy Trump mennyire közeledik majd Putyinhoz, de egy dolog biztosnak látszik: a NATO-tagállamoknak többet kell majd költeniük védelemre és ezt majd az országok adófizetői érzik meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×