eur:
393.36
usd:
368.1
bux:
66117.02
2024. április 24. szerda György

A patikákban bízhatunk

Magyarországon erős a hamis gyógyszerekkel szembeni védelem nemzetközi összehasonlításban is - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek. A Magyar Gyógyszerészi Kamara is hangsúlyozta: hamis vagy nem engedélyezett gyógyszer nem kerülhet a patikákba. Az étrend-kiegészítők terén korántsem ilyen szigorú a szabályozás, ám a hatóságok októbertől rendet tennének a vitaminok, fogyókúrás szerek és potencianövelők piacán is.

Tavaly januártól ideiglenesen elérhetetlenné tehetik azokat az internetes oldalakat, amelyek hamis vagy nem engedélyezett gyógyszereket forgalmaznak.

Ez komoly eszköz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kezében, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint jól működik a rendszer.

Rétvári Bence az MTI-nek beszélt arról, hogy az interneten árult hamis gyógyszerek komoly veszélyt jelentenek az emberek egészségére, ezért az ott forgalmazott készítmények állami ellenőrzését, a hamis készítmények elleni küzdelmet, a lakosság átlátható, megbízható tájékoztatását a kormányzat kiemelt feladatnak tekinti.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője, dr. Horváth-Sziklai Attila is hangsúlyozta: hamis gyógyszer nem kerülhet a patikákba.

„A gyógyszerkészítménnyel kapcsolatban az a szerencsénk, hogy Magyarország még mindig azt gyógyszerellátási struktúrát használja, amiben a gyógyszerek útja teljesen egyértelműen meghatározott és egy irányban mozoghat. Nevezetesen, hogy a gyógyszer gyártójától a forgalomba hozatali engedély jogosultján keresztül a gyógyszer-nagykereskedőig, majd pedig onnan kerül a gyógyszertárakba, patikákba kiszállításra. Ez a rendszer garantálja azt, hogy a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények minősége mindegyik megfelelő, és mindegyik eredeti készítmény, ami a betegekhez eljut” - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője.

A többnyire interneten forgalmazott, ellenőrizetlen forrásból származó termékeknek számos veszélye van. Tartalmazhatnak vényköteles vagy tiltott hatóanyagot, de előfordulhat, hogy például veszélyes gyomirtót kevernek a kapszulába.

Az étrend-kiegészítők tekintetében korántsem ilyen szigorú a szabályozás, ám a készítményeket folyamatosan vizsgálja a már említett hatóság, és az OGYÉI honlapján elérhető a tiltott, veszélyes szerek listája.

A kamara hivatalvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy egy májusban aláírt egyezmény értelmében a magyarországi gyógyszergyártók, a gyógyszerész kamara, az étrend-kiegészítők gyártóinak és forgalmazóinak jelentős részét tömörítő egyesület, és a gyógyszer-nagykereskedők önként vállalták, hogy ellenőrzött termékeket forgalmaznak, és létrehoztak egy védjegyet is.

Dr. Horváth-Sziklai Attila szerint október-novemberre már az önkéntes ellenőrző rendszer is gördülékenyen működik majd, és érezteti hatását.

Egy tavalyi felmérés szerint 2010 és 2015 között megduplázódott az interneten gyógyszert rendelők száma Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

A hazai költségvetési egyensúly megbomlásában szerepet játszik a gazdaság általános adóterhelésének utóbbi években történt csökkenése, amit nem követett a kiadások korrekciója - írja az Európai Bizottság egy elemzésében. Az anyag arra is felhívja a figyelmet, hogy az adócsökkentés egy része tulajdonképpen abból fakad, hogy az erősen adóztatott lakossági fogyasztás részaránya visszaszorult a GDP-ben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 14:11
×
×
×
×