eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Közel az egyetértés a terrorizmus elleni csomagról

Egyetértés mutatkozott a belügyminisztériumi terrorellenes csomag szükségességét illetően az előterjesztés parlamenti vitájában, azonban néhány pontja miatt még kifogást emeltek az ellenzéki pártok.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára expozéjában úgy látta, hogy a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot – rövidítve Tibek-et – is létrehozó, az ellenzéki pártok bevonásával előkészített intézkedéscsomag a magyar emberek biztonságát szolgálja.

"A javaslat fő célja az, hogy ma Magyarországon ne legyen olyan kommunikációs csatorna, amelyet szükség esetén a titkosszolgálatok bírói engedéllyel, törvényesen nem tudnak lehallgatni. Ha az alkalmazásszolgáltató nem működik együtt a hatóságokkal, akkor ebben az esetben bírsággal lesz sújtható" - hangsúlyozta Kontrát Károly.

Emellett a csomag részeként büntetendő lesz az, aki nagy nyilvánosság előtt a terrorizmus támogatására hív fel. A pénzügyi intézményekre vonatkozó elektronikus adatkéréssel megkönnyítenék a szolgálatok számára a megfigyeltek számláinak követését, köteleznék a távközlési szolgáltatókat, hogy biztosítsák a rendőrök, a mentők és kórházak által használt telefonvonalak folyamatos működését, továbbá a kettes vagy magasabb készenléti fokozat esetében a hatóságok betilthatnának bizonyos tömegrendezvényeket.

A fideszes Csizi Péter támogatta a javaslatot és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország és Európa biztonsági helyzete megváltozott, új típusú kihívások jelentek meg.

"A Tibek nem lesz jogosult titkos információgyűjtő tevékenységre, nem klasszikus információ-gyűjtő feladatokat fog majd végezni, összefoglalva: elemez, értékel és tájékoztat" - mutatott rá a politikus.

Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka úgy látta, hogy közel van az egyetértés a javaslatról, ám az több ponton is apróbb korrekcióra szorul.

"Ez a tömegrendezvények korlátozása rendeleti úton. Nem fér össze semmilyen jogállami működéssel, hogy általános rendelettel lehessen korlátozni alapvető szabadság-jogokat" - jelezte a képviselő.

Móring József Attila, a KDNP vezérszónoka szerint Párizs és Brüsszel után nem kérdés, hogy szükség van a terrorellenes csomagra.

A jobbikos Mirkóczki Ádám maga is támogatta az elképzelést, mivel – mint mondta – az eredeti dokumentumot sikerült megtisztítani a különféle túlterjeszkedésektől.

Schiffer András, az LMP részéről azonban a szocialistákhoz hasonlóan úgy vélte, hogy vannak még kifogásolható pontok.

Zárszavában Kontrát Károly kiemelte, hogy a módosítás nem kér több jogosítványt a hatóságok számára, mint amit Nyugat-Európában biztosítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×