Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszatérhet, de önkéntesen a katonaság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Honvédelmi Minisztérium legújabb elképzelése szerint a tizennyolcadik életévüket betöltött fiatalok önkéntes alapon egy hónapos katonai alakiképzésen vehetnének részt. A tárcavezető erről a Magyar Hírlapnak adott interjúban beszélt.

Folyamatosan foglalkoztatja a Honvédelmi Minisztériumot a szerződéses és az önkéntes tartalékos állomány létszámnövelésének lehetősége. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden az InfoRádióban ugyanakkor cáfolta, hogy a sorkatonaság visszaállítását tervezné a kormány.

"A magyar kormány álláspontja szerint Magyarországon nincsen szükség sorozási elven alapuló sorkatonaság visszaállításra, viszont igenis szükség van ütőképes hivatásos hadseregre és megfelelő létszámú tartalékos állományra, amellyel a haderő a kihívásokhoz; nemzetközi és hazai feladatokhoz szükséges létszámot igénybe tudja venni, legyen szó bármilyen típusú fenyegetésről" - fogalmazott Bakondi György.

Az önkéntes tartalékosok létszáma tavaly év végén 5500 körül volt - mondta Vanyúr Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka.

"Az ideális a 8000 fős létszám lenne, azon dolgozunk, hogy ezt elérjük" - jelezte.

A szerződéses állomány létszámát a törvényalkotók 2013-ban 29 ezer 700 főben maximalizálták. Ezt a létszámot a jelenlegi állomány néhány ezer fő híján nem éri el. Simicskó István honvédelmi miniszter az InfoRádiónak adott évértékelő interjújában is kiemelte az idei évre vonatkozó tervek között a felszerelés fejlesztése mellett az önkéntesek toborzásának fontosságát is.

"Amit szeretnék elérni és megtenni, hogy szeretném növelni a Magyar Honvédség tartalékosokból álló erejét" - hangsúlyozta a tárcavezető.

A Magyar Hírlapnak adott interjúban most Simicskó István honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a tizennyolcadik életévüket betöltött fiatalok önkéntes alapon egy hónapos alapkiképzés keretében vehessenek részt a haza védelmében. A tárcavezető hangsúlyozta ugyan, hogy ez egyelőre csak egy elképzelés, ám hozzátette: ennek részleteit már elkezdték kidolgozni. A fiatalok önként jelentkezhetnének a hozzájuk területileg legközelebb eső laktanyában, majd az egy hónapos kiképzést követően eldönthetnék, hogy folytatják vagy elköszönnek a honvédségtől. Így idővel akár önkéntes tartalékosokká, akár szerződéses katonákká válhatnának.

Simicskó István szerint az is elképzelhető, hogy ez az egy hónapos szolgálat a felsőfokú tanulmányok során plusz pontokat jelentsen.

Hanganyag: Domanits András