eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem is olyan egyszerű családdal külföldre költözni

Komoly eljáráson kell átmenniük azoknak a családoknak, amelyek külföldre szeretnének költözni. Több engedély és igazolás beszerzése szükséges ahhoz, hogy a kiskorú gyermekek is a családokkal tarthassanak.

A külföldre költöző családoknak a gyámügyi hatóságok engedélyére van szükségük, valamint jövedelmi, lakhatási és iskolai igazolásokat kell bemutatniuk - mondta az InfoRádió által megkérdezett családjogi ügyvéd. Illés Blanka kiemelte: ez a szabályozás főleg a gyermekes családokat érintheti, mert kiskorú gyermeket tartósan, egy évnél hosszabb időre csak a magyar állam engedélyével lehet külföldre vinni.

Burkáné Nagy Beáta, a Budapesti Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal vezetője arról beszélt, hogy a hatóságok leginkább akkor avatkoznak be, ha az elvált szülők egyike jogtalanul viszi külföldre a gyermeket. A hivatalvezető kiemelte, sokan nem tudnak arról, hogy engedélyeket kell beszerezni, és többen abban a hiszemben mennek külföldre, hogy az uniós rendelkezések ezt szabadon lehetővé teszik, pedig nem így van.

Illés Blanka kiemelte: a magyar gyakorlat ellentétes a szabad mozgás elvével, ami az Európai Unió egyik alapelve. Ezt azonban még senki terelte jogi útra, mert hosszú eljárás lenne, ennél sokkal egyszerűbb a magyar hatóságoktól megszerezni a külföldre költözéshez szükséges engedélyeket, pedig meg lehet támadni jog úton.

A családjogi ügyvéd szerint olyan eset is volt, amikor büntetőeljárást indítottak a szülők ellen, mert nem tettek eleget bejelentési kötelezettségüknek. Illés Blanka arról is beszélt, hogy ilyen esetekben az iskola vagy a körzeti orvos tehet bejelentést akkor, ha a gyermekről nincs információ, és feljelentést tehetnek a szülők ellen.

Hozzátette: szélsőséges esetben hazatéréskor azzal szembesülhet a szülő, hogy büntetőeljárás indult, és akár elfogatóparancsot is kiadhatnak ellene.

A Szociális és Gyámhivatal vezetője arról is beszélt, hogy a hivatalt az elmúlt három évben mintegy 30-40 esetben keresték meg családok az elköltözés miatt. Emellett több eset is lehet, amit a hivatal felé nem jeleztek, az ilyen ügyekben a bíróságok járnak el.

Burkáné Nagy Beáta kiemelte, hogy olyan eset nem volt, amikor a gyermekeket elvették volna a szülőktől. Komoly következményekre akkor lehet számítani, amikor semmilyen kötelezettségüknek nem tesznek eleget.

Szerző: Szabó Gergõ

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×