eur:
392.14
usd:
366.3
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kövér László látja el átmenetileg az államfői teendőket

Elfogadta az Országgyűlés Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását hétfőn.

Az államfő lemondási nyilatkozatát 338 igen, 5 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. Nemmel voksolt két fideszes és három kereszténydemokrata képviselő, a tartózkodó szavazatokat pedig fideszes politikusok adták le.

Schmitt Pál megbízatása megszűnésével, az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja.

Amíg Kövér László látja el az államfői feladat- és hatásköröket, a fideszes Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot.

A vita során a Demokratikus Koalíció nevében a független Molnár Csaba remek döntésnek nevezte Schmitt lemondását, amivel - mint mondta - az elnök mély erkölcsi válság végére tett pontot.

A Jobbikos Balczó Zoltán ismét a Vona Gábor pártelnök által már korábban felvetett közvetlen elnökválasztás előnyeiről beszélt.

Schiffer András az LMP részéről megköszönte Schmitt Pál kétéves tevékenységét. Emlékeztetett, hogy frakciója már korábban is vitatta a volt köztársasági elnök alkalmasságát, ám a kialakult helyzetet méltatlannak tartotta. Eztán a képviselő a miniszterelnököt tette felelőssé a történtekért.

A szocialista Tóbiás József is a közvetlen elnökválasztás mellé állt, Schmitt Pál bukását pedig Orbán Viktor vereségeként értelmezte.

Lázár János a Fidesz részéről úgy fogalmazott: a hozzászólásokból jól látszik, hogy az ellenzéki pártok számára a lemondás nem a kisdoktori dolgozatról szólt. Schmitt Pállal tehát nem az volt a probléma, hogy 20 évvel ezelőtt írt egy dolgozatot, hanem az, hogy az elmúlt 2 évben aláírta a törvényeket.

Az ellenzéki pártok azonban nem kevesebbre játszottak, mint egy ember becsületére. Pontosan Schmitt Pál alkalmasságát mutatta, hogy kettéválasztotta becsületbeli ügyét és a köztársasági elnöki pozíciót, ezért elismeri őt a Fidesz frakciója - hangsúlyozta a frakcióvezető. Lázár János aláhúzta: az esti ötpárti egyeztetésen minden kezdeményezést szívesen vesznek a jelölésre és a jelöltállításra vonatkozóan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×