eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ötre emelkedett az iszapömlés halálos áldozatainak a száma

Ötre emelkedett az ajkai vörösiszapömlés halálos áldozatainak száma: a veszprémi kórházban meghalt egy ember, akit súlyos sérülésekkel ápoltak - közölte a katasztrófavédelem. Közben Kolontáron leeresztették a halastó vizét, de a három eltűntet nem találták meg. Jelenleg is folyik a korábban átszakadt ajkai 10-es tározó körgátjának erősítése, amit száz emberrel és huszonöt nehéz teherautóval végeznek.

Ötre emelkedett az ajkai vörösiszapömlés halálos áldozatainak száma: a veszprémi kórházban meghalt egy ember, akit súlyos sérülésekkel ápoltak - közölte a katasztrófavédelem pénteken az MTI-vel.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) jelentése szerint a 81 éves férfi, akit az ajkai Magyar Imre Kórházból szállítottak át a veszprémi kórházba, péntek hajnalban belehalt sérüléseibe

Rácz jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója az InfoRádiónak elmondta: az áldozat kihűléses állapotban került az intézménybe az iszapömlés után, a lúgos iszap miatt nem voltak égési sérülései. Mivel súlyos vesebeteg volt, a kihűlés vezetett a halálához. A részletekről itt olvashat.

Leeresztették a halastavat

A hétfői iszapömlés által leginkább sújtott Kolontáron leeresztették a halastó vizét, de a három eltűntet nem találták meg. Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő elmondta azt is, hogy pénteken a katasztrófavédelem helikopterről gipszet szór a Marcalba annak érdekében, hogy semlegesítsék a lúgos hatást illetve csökkentsék a folyó pH értékét. Erre azért van szükség, mert egy másik tározóból folyamatosan 100 ezer köbméter lúgos vizet engednek a folyóba.

Dobson Tibor elmondta: mivel az időjárás kedvezőre fordult, és a szennyeződés poralakban terjed, a katasztrófavédelem mindenkinek azt javasolja, hogy a kiosztott maszkot (porálarcot) viselje, mivel nem tanácsos belélegezni a szálló vörösiszapból származó port.

Már a külterületeken takarítanak

A belterületek megtisztítását követően megkezdik a külterületek mentesítését a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településeken. Közben folyamatosan érkeznek lapátokkal az önkéntesek a környező településekről - jelentette az MTI tudósítója péntek reggel a helyszínről.

A katasztrófa sújtotta térségben nyolcvan rendőr gondoskodik folyamatosan a biztonságról, s a speciális mentők is folytatják az éjszakára felfüggesztett keresést. Munkájukat erősen nehezíti, hogy helyenként még mindig méteres magasságú az iszap és a keresőkutyákat sem tudják bevetni annak a három embernek a keresésére, akik már öt napja nyomtalanul eltűntek a vörösiszap áradattal.

Devecserben még mindig találni kordonokkal lezárt utcákat, Kolontárra a sajtó képviselőit csak a kijelölt sátorba engedik, hogy ne akadályozzák a munkákat. Dobson Tibor, a kárfelszámolás helyszíni szóvivője korábbi tájékoztatása szerint péntek reggeltől az újságírók, a fotóriporterek és a tévéstábok csak szervezett formában, egy nap három alkalommal, felügyelet mellett juthatnak be az iszappal elöntött utcákba és a házak közé.

A veszprémi kisváros katasztrófa sújtotta részén zárva vannak az üzletek és a benzinkút. A csípős, hideg reggelen többen maszkban indulnak munkába, a gyerekekkel iskolába.

Kolontáron reggel a polgármester folytatta azoknak a személyeknek az összeírását, akik nem akarnak visszatérni házaikba. Tegnap óta ugyanis a lakóházak környezetében annak függvényében végzik a kárfelszámolást, hogy a megsérült vagy részben megsemmisült házak lakói miként nyilatkoznak arról, hogy akarnak-e később a házaikban vagy az elöntött településrészen élni.  Ha valaki ugyanis úgy dönt, hogy nem tér vissza korábbi lakóhelyére, akkor az elhagyásra ítélt épületet ledózerolják.

Csak a helyieket engedik oda

A Veszprém megyei védelmi bizottság pénteki döntése értelmében Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településekre a hétvégén csak az ott lakók és hozzátartozóik, valamint a védekezésben és kárelhárításban résztvevők mehetnek be - közölte délben a rendőrség.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint a rendőrség határozottan lép fel azokkal szemben, akik annak ellenére lépnek be a katasztrófa sújtotta lezárt területre, hogy arra nem kaptak engedélyt.

Mint a közleményben írták, a rendőrség tovább folytatja a fokozott rendfenntartó járőrözést a környéken a közrend, a közbiztonság fenntartása érdekében. A településekre érkezőket névjegyzék alapján azonosítják.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját továbbra is a Készenléti Rendőrség támogatja, jelenleg is mintegy száz rendőr biztosítja a három település rendjét, valamint a folyamatos mentési munkálatokat.

Lopás, rablás vagy egyéb más bűncselekmény nem történt az érintett településeken, bejelentést erre vonatkozóan a rendőrség nem kapott - olvasható a közleményben.

Még nem érintett a főváros

Szűcs Somlyó Mária, a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója péntek délelőtt közölte: Egyelőre nem érte el a szennyeződés Budapestet.

Hozzátette: elmondta: a vízügyi hivatal folyamatosan méri a Duna fővárosi szakaszánál a víz pH értékét, de egyelőre nincs jele annak, hogy az emelkedett volna.

A kommunikációs igazgató szerint nem valószínű, hogy a fővároshoz is elérne a szennyeződés.

Janák Emil, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy a víz lúgossága olyannyira csökkent, hogy reggel nyolc órakor felfüggesztették a Marcal savazását, és a bejuttatott gipsz mennyiségét is csökkentik.

Reggel Győrnél a Rábán 9-es szint alácsökkent a víz pH-értéke, ott, ahol a foló a Mosoni-Dunába ömlött, 8,4-es értéket mutattak a műszerek.

Gönyűnél, a Mosoni- és az Öreg-Duna találkozása után 8,3 volt ez a mutató. Az Öreg-Duna pH-értéke az összefolyás előtt 8,3-as, a Mosoni-Dunáé 8,5-ös volt a reggel nyolc óra mérések szerint.

Az iszapömlésben érintett folyókon végzett javuló mérési eredményekről számolt be péntek reggel Dobson Tibor helyszíni kármentesítési szóvivő is.

Az érintett folyószakaszokon már nincs halpusztulás, a Rába-Marcal torkolatánál 8,5 a pH-érték, a Dunán pedig 8 körülit mértek, s ez a körülményekhez képest nagyon jónak mondható.

Hozzátette: pénteken a szakemberek folytatják a lúg közömbösítését ecetsavval és gipsszel. Az anyagokat repülőgépekről juttatják a Marcalba. Az iszapeltávolítás is folyamatosan zajlik a katasztrófa által sújtott településeken - fűzte hozzá Dobson Tibor.

A kolontári önkormányzat gyűjtést indított a harmincöt, földönfutóvá vált családnak az újrakezdéshez.
A pénzadományokat a 11748090-15427298-06540009-es számlaszámra várják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×