eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin

Ismét bíróság előtt Kulcsár Attila

Ma kezdődött a több milliárd forintos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila és társai másodfokú büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán. A Fővárosi Bíróság 2008-ban nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a K&H Bank egykori brókerét.

A Fővárosi Ítélőtáblán megkezdődött másodfokon a Kulcsár Attila és társai ellen négy évvel ezelőtt indított büntetőper. A rendszerváltozás utáni időszak egyik legnagyobb botrányának szálai egészen 1998-ig nyúlnak vissza. Kulcsár Attila, az elsőrendű vádlott ettől kezdve egészen 2003-ig több milliárd forintot sikkasztott a K&H Banktól, az ügyészség szerint Rejtő E. Tibor, a pénzintézet akkori vezérigazgatójának tudtával.

Az ügy 2003 tavaszán robbant ki, amikor a Pannonplast Rt. a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordult a cégben szerzett befolyásszerzés miatt. A PSZÁF vizsgálatából kiderült, hogy a K&H Equities jelentős szerepet játszott a Pannonplast Rt. részvényeinek szabálytalan felvásárlásában, amelyet azóta is vitatott módon részben az Állami Autópálya-kezelő Rt. finanszírozott.

Igazi médiavisszhangot pedig akkor kapott a botrány, amikor a PSZÁF vizsgálati eredményének nyilvánosságra hozatala előtt egy nappal ismeretlenek megverték Szász Károlyt, a felügyelet elnökét.

A szabálytalan részvényvásárlás ügyében a rendőrség gyanúsítottként akarta kihallgatni Kulcsár Attilát 2003 júliusában, az ex-bróker azonban nem jelent meg a kitűzött időpontban, és még aznap elfogták Bécsben. Az ügyészség végül két évvel később, 2005-ben emelt vádat Kulcsár Attila és társai ellen.

Az elsőfokú per 2006 májusában kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A vádemeléstől számítva két év telt el addig, amíg a vádhatóság el is tudta mondani a vádbeszédet, amely szerint a bróker a politikai és médiakapcsolatait felhasználva 23 milliárd forintot sikkasztott, és ezzel 8,5 milliárd forint kárt okozott.

A Fővárosi Bíróság 2008 augusztusában hozott elsőfokú ítéletet. Kulcsár Attilát nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a bíróság. A 24 vádlott közül összesen heten kaptak letöltendő börtönbüntetést. Kulcsár Attila, Kerék Csaba, a Britton Kft. egykori vezetője, El Abed Hassan pénzváltó, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Bende Péter és Schönthal Henrik üzletemberek - összesen 26 év nyolc hónapot. Vagyonelkobzással nyolc embert sújtottak, összesen mintegy 1,7 milliárd forintos értékben. Nyolcan kaptak felfüggesztett szabadságvesztést, négyen pénzbüntetést, hárman büntetés kiszabása nélkül próbára bocsátást, két vádlottat, Rejtő E. Tibort és Dunai Györgyöt pedig felmentette a bíróság a vádak alól. Az ítéletet a vád és a védelem is megalapozatlannak tartotta.

Az ügyhöz kapcsolódik még Molnár Csaba rendőrtiszt elítélése, aki részt vett Kulcsár Attila bécsi kézre kerítésében, és akit vesztegetés és más bűncselekmények miatt vontak felelősségre, de később felmentettek. Bácskai János egykori dandártábornokot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatóját pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert Bécsben találkozott a hatóságok elől bujkáló Kulcsár Attilával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×