eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

MDF: Kizárások története

A legújabb közvélemény-kutatások alapján az elvileg esélyesnek tartott kis pártok közül a most vasárnapi országgyűlési választások első fordulója után a választók is kiírhatják az MDF-et a magyar törvényhozásból. Szakértők ezt leginkább a párt elmúlt négy év politizálásával, balra tolódásával, a sorozatos kizárásokkal és botrányokkal magyarázzák.

"Hogy mondjam, a jobboldali, konzervatív szolgálati politikai elv, a közszolgálat helyett inkább üzleti, hatalmi, személyi szempontok dominálnak".

Ezt mondta Csapody Miklós az MDF-ről március 24-én, az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A politikus aznap jelentette be kilépését abból a Magyar Demokrata Fórumból, amelyet egészen addig jobboldalinak és konzervatívnak tartott, amíg a hatalmi játszmáknak megfelelően esélyes listás hellyel kecsegtették a pártvezetők.

Csapody Miklós előtt szinte az összes emblematikus figurája otthagyta a Fórumot - sokan önszántunkból, sokakat pedig a magukat demokratáknak valló párt vezetői kényszerítettek erre. Az MDF kampány irányítói is elismerik, hogy a BKV-s korrupciós botrányok örvényébe bekerült SZDSZ-szel való megállapodás, az ajánlószelvények nehézkes és szintén botrányos összegyűjtése, majd a listaállítás problémái szinte lehetetlenné tették, hogy Bokros Lajos példátlanul kemény megszorító lépéseiről, azaz a választási programjukról beszélhessenek.

Hosszasan lehetne sorolni csak az elmúlt hetek botránykrónikáját, de visszafelé haladva mindenképpen szimbolikus volt, hogy Boross Péter volt miniszterelnök is vállalhatatlannak tartotta az új MDF-et, ezért idén januárban kilépett a pártból. Múlt év novemberben még bízott a Fórumban, amelynek vezetésével a sorozatos kizárások és Bokros Lajos európai parlamenti listavezetővé emelése miatt már tavaly nyáron megszakította a kapcsolatot.

"...az MDF-nek van elvileg egy alapszellemisége, ami most nem érvényesül, de hátha még." - mondta a volt miniszterelnök.

Az MDF több parlamenti képviselője nem értett egyet azzal, hogy 2009-től Bokros Lajos fémjelezze az MDF-et, ezért kiléptek a párt frakciójából. Katona Kálmán MDF-es parlamenti képviselő úgy fogalmazott, hogy az MDF vezetése pocsék, a pártelnök, Dávid Ibolya pedig elszabadult. A politikus szerint az MDF olyan döntéseket hoz, amelyeknek nincs közük a párt szellemiségéhez. Hock Zoltán korábbi alelnök is a jobboldalról való elmozdulásról beszélt.

"Kísérletek vannak rá, az látható. Hogy balra fog-e tolódni, az meg ki fog derülni. Az gondolom, hogy ez sokaknak a véleményét és a saját személyes sorsát is alapvetően befolyásolja majd" - fejtegette.

Antall József néhai miniszterelnök pártja már korábban leigazolta Lengyel Zoltánt, akit tavaly novemberben a Fővárosi Bíróság rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt. A leigazolásra azért volt szükség, hogy ne szűnjön meg az MDF-frakció. De aztán ettől függetlenül később megszűnt.

Mindeközben a párt egyes képviselői vagy képviselőjelöltjei éppen a jelenlegi politikai jobboldal ellenében határozzák meg magukat. Debreczeni József személyében pedig Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai iránya mellett teszik le a voksukat. Teszi ezt az újra politikussá avanzsált közíró annak ellenére, hogy a bíróság több ízben is kimondta: a Fidesszel összefüggésben hamis vagy hazug állításokat fogalmaz meg.

Bruck Gábor, Demszky Gábor főpolgármester volt tanácsadója, kampánystratéga idén januárban az InfoRádiónak nyilatkozva megélhetési politikusoknak nevezte az MDF képviselőit.

"Az MDF nem egy baloldali párt, az MDF nem egy jobboldali párt, az MDF egy olyan párt, amelyiknek van 15 tagja, és ez mindenáron szeretne parlamentben lenni" - mondta.

Az MDF botránykrónikájához tartozik még az UD Zrt. ügy is, melynek során Dávid Ibolyáék a Fideszt, illetve az ellenzéki párthoz köthető személyeket vádoltak meg egy olyan, vélhetően a titkosszolgálatok által lehallgatott hangfelvétellel, amelynek forrása máig tisztázatlan.

A 2008-as elnökválasztás előtt kirobbantott UD Zrt. ügy kapcsán több per is elindult, az ügyészség pedig Dávid Ibolya mentelmi jogának felfüggesztését kérte a Parlamenttől. Az MSZP-SZDSZ parlamenti többség azonban ehhez nem járult hozzá.

Mindössze annyit tudni, hogy az MDF jelenlegi kampányfőnöke és képviselőjelöltje azt a Political Capitalt vezette, amely 200 millió forintért dolgozott a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, miközben tanácsokkal látta el a Fórumot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×