INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Kovács Árpád: Új megközelítésre van szükség a korrupció ellen

Infostart / InfoRádió
Az Állami Számvevőszék volt elnöke szerint a kiszámíthatatlan költségvetési politika is hozzájárulhat a korrupcióhoz. Kovács Árpád az InfoRádiónak azt mondta: az államnak példát kell mutatnia, illetve átlátható, világos szabályokat alkotnia.

A költségvetési politika korrupció-generáló hatású, ha kiszámíthatatlan, a befektetési lehetőségek hullámzanak és az állami bevásárlások szabályai változnak - mondta az InfoRádiónak Kovács Árpád.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöke szerint a drákói intézkedések fontosak, de inkább integratív megközelítésre van szükség a korrupcióval szemben. Az új szemléletmódban átlátható, világos szabályozásra, az állam példamutatására van szükség, valamint arra, hogy a normakövetés egységes legyen - tette hozzá.

Az Állami Számvevőszék volt elnöke hangsúlyozta: az integratív megközelítés szerint a korrupciós kockázatokat ismeri az állam, és tudja, hogy a korrupció nem egyformán jelenik meg a társadalomban.

A demokratikus intézményrendszer működése kiküszöböli a piti korrupciónak azt a részét, ami az emberi életviszonyok alapjaihoz kapcsolódik, az átlátható politikai intézményrendszer fékezi a nagystílű korrupció lehetőségeit, a politikai váltógazdaság pedig magával hozza, hogy a hatalmon lévőket elszámoltatják - fejtette ki Kovács Árpád.

Hanganyag: Németh ZoltánA címlapról ajánljuk