eur:
388.8
usd:
361.99
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Sokan kiszorulnak a zeneoktatásból a megszorítás miatt

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, valamint a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, hogy a jövő évi költségvetés kevesebb pénzt szán az alapfokú művészetoktatásra. A zeneiskolák szövetségének elnöke szerint ha a költségvetés tervezetét nem módosítják, jövőre csak a leggazdagabb és a legszegényebb gyerekek vehetnek részt a zeneoktatásban.

Kétmilliárd forinttal kevesebb pénzt ad az állam az alapfokú művészetoktatásra jövőre, így összességében az állami támogatások 20 százalékát elvonják - közölte az InfoRádióval a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke.

Ember Csaba közölte: az alapfokú művészetoktatás állami támogatásának három forrása van. Az alapnormatívát kis mértékben, a minősítési kiegészítő normatívát jelentős mértékben megkurtítják, emellett felére csökken az a pályázati keret, amelyből hátrányos helyzetű gyerekeket lehetett felvenni, míg az eszközvásárlásra szóló pályázati forrásokat teljesen eltörölték - fejtette ki.

A megszorítással sokan kiszorulnak a zeneoktatásból, hiszen ha a költségvetés tervezetét nem módosítják, jövőre csak a nagyon gazdagok és a szegények tudnák igénybe venni ezt - hangsúlyozta a szervezet elnöke.

Az eddigi 20-22 ezer forint helyett akár 60 ezer forintot is fizetni kell egy olyan oktatási formáért, amit állítólag az állam jelentősen támogat - emelte ki Ember Csaba.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

"A fiatalokat nem lehet egy eszközzel „megszerelni”, hogy ugyanúgy viselkedjenek, meg akarjanak halni a munkában, mint mi. Erre nincs eszköz, hanem csak szemüveg" - mondja Steigervald Krisztián generációkutató. Globális kultúraváltás történt: megváltozott a munkához való hozzáállás, és különösen a munkára való nevelés szokásai. A generációk közötti különbségek begyűrűznek a munkahelyekre, ráadásul a generáció-menedzsment egyszerre két nehéz feladattal néz szembe: a 30 év alattiak és az 55 év felettiek integrálásával. Az IT-szektorban, a technológiai váltásban is megfigyelhető, hogy a különböző érettségi szintű technológiák ugyanúgy, ahogy a társadalmi generációk, a mai napig egymással párhuzamosan élnek - teszi hozzá Mádi Gábor, a Shiwaforce CIO-ja. A témával június 11-ei Financial IT konferenciánkon is foglalkozunk. Részletek és regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×