Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokan kiszorulnak a zeneoktatásból a megszorítás miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, valamint a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, hogy a jövő évi költségvetés kevesebb pénzt szán az alapfokú művészetoktatásra. A zeneiskolák szövetségének elnöke szerint ha a költségvetés tervezetét nem módosítják, jövőre csak a leggazdagabb és a legszegényebb gyerekek vehetnek részt a zeneoktatásban.

Kétmilliárd forinttal kevesebb pénzt ad az állam az alapfokú művészetoktatásra jövőre, így összességében az állami támogatások 20 százalékát elvonják - közölte az InfoRádióval a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke.

Ember Csaba közölte: az alapfokú művészetoktatás állami támogatásának három forrása van. Az alapnormatívát kis mértékben, a minősítési kiegészítő normatívát jelentős mértékben megkurtítják, emellett felére csökken az a pályázati keret, amelyből hátrányos helyzetű gyerekeket lehetett felvenni, míg az eszközvásárlásra szóló pályázati forrásokat teljesen eltörölték - fejtette ki.

A megszorítással sokan kiszorulnak a zeneoktatásból, hiszen ha a költségvetés tervezetét nem módosítják, jövőre csak a nagyon gazdagok és a szegények tudnák igénybe venni ezt - hangsúlyozta a szervezet elnöke.

Az eddigi 20-22 ezer forint helyett akár 60 ezer forintot is fizetni kell egy olyan oktatási formáért, amit állítólag az állam jelentősen támogat - emelte ki Ember Csaba.

Hanganyag: Sigmond Árpád