eur:
389.25
usd:
363.67
bux:
68089
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mégis nő a gázár, az E.ON akár be is perelheti a magyar államot - lapszemle

A Népszabadság szerint ugyan a nyáron nem változik a gáz nettó ára, azért az áfaemelkedés miatt mégis többet kell fizetni érte. A Magyar Nemzet azt emeli ki, hogy az E.ON hatvanmilliárd forintot követel a magyar államtól a fogyasztók tartozásának fejében, és ha nem kapják meg, akár perelni is készek a kormányt. Az eredeti követelés 170 milliárd volt, de ebből már engedett több ok miatt is.

A Népszabadság arról ír, hogy bár júliustól nem változik a gáz nettó ára, ám mivel az áfa öt százalékkal emelkedik, ezért a gáz is ugyanennyivel drágul. Erre utal, hogy nincs előkészületben a július elején szokásos árváltozás rendelete, amelyet június elsejéig kell kihirdetni. Az értesülést az energiaügyi tárcánál nem kommentálták. Az egy éve tartó nemzetközi energiaár-zuhanás tükrében korábban a szakértők lényegében kizártak egy júliusi gázáremelkedést. A tavaly óta tartó olajárzuhanás hatása már megjelent az általunk vásárolt orosz gáz dollárárában is, a forint pedig az utóbbi időben erősödött.

Ezenkívül a kormány nem állapodott meg a nagykereskedő E.ON-nal a több mint százmilliárdos, vitatott gázártételről, vagyis egyelőre elvileg ez sem épülhet be a tarifába költségként. Szakértők azért is számítottak a nettó ár csökkenésére, mert a kormánynak most volt utoljára lehetősége hagyományos, "hatósági" módon kihirdetni a gázárat: mostantól kezdve ugyanis a lakossági piacot felszabadítják. Vagyis a kabinet helyett most már a sokszor monopolhelyzetben lévő gázcégek határozhatják meg a lakossági gázárat. Sokan problémának tartják, hogy a szabad piac a tavalyi 150 dollár körüli olajárhoz szabott.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az E.ON hatvanmilliárd forintot kér a kormánytól a fogyasztók által felhalmozott tartozás ellenében. Amennyiben nem kapja meg, beperlik a magyar államot, végső esetben pedig az egész gázüzletet eladhatják. A lap úgy tudja: a tartozás mértékének megállapításáról és a visszafizetés módjáról folyó tárgyalásokon a hazai gázkereskedelem és -tárolás java részét magáénak mondható E.ON 170 milliárdos követeléssel nyitott, de ebből hajlandó volt engedni nyolcvanmilliárdot azért, mert az év eleji orosz-ukrán gázválság alatt ekörüli "extra profitra" tett szert. Utóbb még harmincmilliárd forintot engedett a cég, de a maradék hatvanmilliárdhoz már ragaszkodik. Bár az E.ON szóvivője úgy nyilatkozott, hogy már látják a fényt az alagút végén a tárgyalásokon, a lap szerint az sem kizárt, hogy a német cég kivonul a magyar piacról, ha nem lesz megállapodás. Ezzel a Magyar Nemzet szerint az orosz Gazpromnak nyitna utat.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×