eur:
389.61
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hideg radiátorok, leálló gyárak: a gázfogyasztás korlátozásának hatásai

Ukrajna felől egyáltalán nem, Ausztria felől pedig a normálisnál jóval kevesebb gáz érkezik az országba, de a hazai tárolókban még mindig 3 milliárd köbméter földgáz van, ami a lakosság téli ellátásához elegendő - hangzott el az Országgyűlés külügyi bizottságának Fidesz által kezdeményezett ülésén. Az InfoRádió helyszínen lévő tudósítója azt mondta: a beszámolók alapján változatlan ellátási és időjárási helyzet esetén 3 hétig nagy valószínűséggel nem kell korlátozni ennek a körnek a gázfelhasználását.

Továbbra sem érkezik gáz Ukrajna felől, a stratégiai készleteket felszabadították, és szerdán reggel 8 órától az FGSZ Földgázszállító Zrt. elrendelte a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is.

A korlátozás miatt szerdán déltől több olyan cégnek mérsékelnie kell a fogyasztást, amely óránként 500-2500 köbméternyi földgázt használ el. Az egyik a Tondach Magyarország Zrt., amelynek vezérigazgatója vállalatára nézve tragédiának nevezte a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. döntését.

Kató Aladár elmondta: a négy cserép- és egy téglagyárban 10 órától csökkentik a kemencék fűtését, hogy délre az óránkénti 5.100 köbméteres földgázfogyasztást 600 köbméterre mérsékeljék. A maradék gáz az irodák és a szociális létesítmények fűtésére elegendő, az embereket a szerda délutáni műszaktól kezdve szabadságra küldi a Tondach mind az öt gyárában.

A Wienerberger Téglaipari Zrt.-nek három gyára áll - közölte Kovács József termelési igazgató. A cég többi gyárában télre felfüggesztették a munkát , így azokat nem érinti a gázkorlátozás.

Az esztergomi Suzuki autógyár is leállította a termelést. Ruska Viktória, a vállalat kommunikációs igazgatója elmondta: a dolgozókat hazaküldték és arra számítanak, hogy hétfőn újraindíthatják a gyártást.

Ferihegyen is átálltak

A Ferihegyi Nemzetközi Repülőtéren is leállították a gázfelhasználást, a fűtést és a melegvizet biztosító kazánokat szerdától olajtüzelésre állították át, a reptér működését az intézkedés nem érinti - mondta a repteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője.

A fűtést szerda hajnaltól a reptér stratégiai olajkészletének felhasználásával biztosítják. Ez egyelőre elegendő - tette hozzá Szollár Domokos, de hangsúlyozta, hogy megkezdték a tárgyalásokat a MOL-lal, a hosszabb távú megoldás érdekében.

Szerda reggeltől olajjal fűtenek Tatabányán, a tartályokban 20 napra elegendő a tüzelőanyag - közölte a fűtőerőmű ügyvezetője. A szolgáltató a megyeszékhely 24 ezer lakását ellátó négy gőzkazánja immár olajjal működik, emellett három gázmotorral közel 50 megawatt energiát juttat el az országos hálózatba.

Tatán fele-fele arányban gázból és faaprítékból állítják elő a fűtéshez használt energiát, a gázkorlátozás őket nem érintette, Oroszlányt pedig a Vértesi Erőmű Zrt. az egyetlen hazai mélyművelésű bányából, Márkushegyről származó szénnel fűti.

Nagyatádon ugyanakkor hidegek a konvektorok és a radiátorok, mivel a földgázt szolgáltató E.ON egy másik gázmezőről kezdte meg a kitermelést - mondta az InfoRádiónak a település polgármestere. Sasvári Tamás hozzátette: a rendszert egy ideig nem használta a vállalat, így abban levegő gyülemlett fel, ráadásul az azon érkező gáz fűtőértéke is kisebb, így a fűtőberendezések nem indultak el.

A vasúti forgalmat nem befolyásolja a gázkorlátozás, az eddig gázzal fűtött járműjavítókban viszont kényszerszabadságra kellett küldeni a dolgozókat - tájékoztatta az InfoRádiót Siguliszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője.

Néhány napig az eddiginél négy-hat Celsius fokkal hidegebb lesz a budapesti Westend City Centerben, mert a bevásárlóközpontot üzemeltető cég a harmadik fokozatba tartozik, tehát érinti a gázkorlátozás.

Ezt a társaság ügyvezetője mondta az InfoRádiónak. Posch Péter közölte: a fűtés csökkentése mellett a nyilvános mosdókban éjféltől elzárják a meleg vizet, a szellőztetőkön keresztül beszívott friss levegőt pedig csak a kimenő használt levegővel melegítik fel.

Mi várható?

Az Országgyűlés külügyi bizottságának Fidesz által kezdeményezett ülésén elhangzott: Ukrajna felől egyáltalán nem, Ausztria felől pedig a normálisnál jóval kevesebb gáz érkezik az országba, de a hazai tárolókban még mindig 3 milliárd köbméter földgáz van, ami a lakosság téli ellátásához elegendő.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a magyar gázkitermelés jelenleg napi 8 millió köbméter, de a cég arra törekszik, hogy ez 9 millió köbméterre nőjön.

A testület ülésén Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója azt mondta: 1 Celsius-fok hőmérsékletváltozás napi 1,5-2 millió köbméterrel növeli vagy csökkenti a lakossági, valamint a kommunális földgázfelhasználást.

Az InfoRádió helyszínen lévő tudósítója azt mondta: a beszámolók alapján változatlan ellátási és időjárási helyzet esetén 3 hétig nagy valószínűséggel nem kell korlátozni ennek a körnek a gázfelhasználását.
Hatások

Néhány napos gázkorlátozás hatása még ellensúlyozható, ennél hosszabb időtartamú azonban már óriási károkat okozhat több iparágban is - mondta Némethné Pál Katalin, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője.

A szakember kifejtette: a gázkorlátozás miatt az ipari termelés csökkenésének mértéke és ennek hatása attól függ, hogy mikorra normalizálódik a helyzet. Pár napos termeléskiesést a cégek nagyobb nehézségek nélkül átvészelhetnek, a globális recesszió miatti keresletcsökkenés révén - mondta.

A termelés rövidtávú visszafogására ebben a helyzetben amúgy is rákényszerülhetnek a cégek, de ha a korlátozás időben elhúzódik, az óriási veszteségeket okozhat, egyebek között a kohászatban, vegyiparban, a gépipar és az élelmiszeripar jelentős részében - tette hozzá Némethné Pál Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×