eur:
390.17
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Jogellenes-e pénzt kérni a szülésért a kismamáktól?

Az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd szerint nem jogellenes pénzt kérni egy kismamától a szülésért akkor, ha arról előzetesen született egy megbízási szerződés. Simon Tamás az InfoRádiónak elmondta: a jogszabály azt tiltja, hogy a szülő nő a kórháznak fizessen. Az egészségügyi jogban járatos szakember hozzátette: a veszprémi kórház az intézkedésével legalizálta a hálapénzt, de ezt nem feltétlenül kell tiltani, sőt elképzelhetőnek tartja, hogy részben követni kell.

A terhesgondozás és a szülészeti ellátás kivételével lehet pénzt kérni az ellátást végző orvos megválasztásáért, ugyanakkor ma Magyarországon a jogszabályok az utóbbit nem töltik meg tartalommal. Ha egy kórház ezt megteszi, vagyis meghatározza, hogy milyen ellátások tartoznak kötelezettségei közé, és mi esik e körön kívül, akár maga is köthetne orvosválasztási szerződést - mondta az InfoRádiónak Simon Tamás ügyvéd.

Mivel a jogszabályok azt sem definiálják, hogy mi számít a kényelmi szolgáltatások körébe, ide akár beilleszthető lenne a szülészorvos megválasztása is - tette hozzá a jogász.

A Veszprémben működő rendszerben a kórház lehetőséget ad a kismamáknak arra, hogy ne az éppen beosztott, hanem a saját maguk által választott orvos közreműködésével szüljenek. Ez esetben a nőnek ezzel a doktorral kell szerződést kötnie, közvetlenül a kórházhoz pedig nem kerül részleges térítés. Ez nem jogellenes modell, hiszen mindent szabad, amit a jogszabályok nem tiltanak - hangsúlyozta Simon Tamás.

Legalizál

Az ügyvéd szerint nem biztos, hogy ezt a gyakorlatot a jogszabályoknak tiltania kellene, sőt lehetséges, hogy a példa követendő. Ez valahol a hálapénzt "legalizálja", hiszen azt az összeget, amit a kismama egyébként is odaadna az orvosnak, így egy megbízási szerződés keretében fizeti ki - fűzte hozzá.

Simon Tamás elmondta: egy ilyen szerződés a felelősség kérdését is befolyásolja. Ha probléma merül fel a szülés során, általában a kórház felel, ám amennyiben az orvos önkéntes jogviszonyban követ el hibát, az intézmény behajthatja rajta az esetleges megítélt kártérítést.

Az ügyvéd kiemelte: az ellátásokért, beavatkozásokért ma is ketten fizetnek: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, és a szülő nők - hálapénzt.

Pro és kontra

Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy a szülésért nem lehet részleges térítési díjat kérni. Kiemelte: a tárca felkérte az Egészségbiztosítási Felügyeletet, hogy vizsgálódjon a veszprémi kórház ügyében.

A miniszter közölte: a törvény nevesíti, melyek azok a szolgáltatások, amelyekért részleges térítési díjat lehet kérni, a szülés és a terhesgondozás azonban nem tartozik ebbe a körbe.

A Veszprém megyei kórházban a szüléseknél lapértesülések szerint százezer forintot kérnek az orvosválasztásért.

Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter, a veszprémi megyei kórház főigazgatója szerint ugyanakkor van egy eset, amikor a szülésért fizetni kell: az intézmény a szolgáltatásért ugyan nem kérhet pénzt, ám szabályoznia kell, hogy milyen jogviszonnyal van az az orvos, akit a kismama választ, és aki éppen nem szerepel a beosztásban, mégis szülést vezet.

Lehetőség van arra, hogy az orvos megállapodjon az intézménnyel arról, milyen jogai, kötelezettségei vannak ilyen esetben, és szerződést kössön a kismamával annak elvárásairól, valamint saját feladatairól. Ha e kontraktusban rögzítik a beavatkozás árát, azt a kórház nem firtatja, mert nem rá tartozik - jelentette ki Rácz Jenő, hozzátéve: a veszprémi kórházban három szülész kérhet pénzt ily módon az ellátásért.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×