eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A költségvetés és az adótörvények vitája folytatódik a parlamentben

A jövő évi költségvetés és az adótörvények vitája folytatódik a héten az Országgyűlésben. A képviselők háromnapos ülést tartanak.

A házbizottság hétfői ülésétől függően határozhat a parlament a bankmentő csomagról. Arról kell dönteni a bizottságnak, hogy a parlament a házszabálytól eltérve tárgyalja-e a törvényjavaslatokat, vagyis még a nap folyamán szavazzon róla.

Az első törvényjavaslat magáról a bankmentő csomag részleteiről szól, a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítése címen, a második az ezzel párhuzamos változtatásokat vezetné át az ez évi büdzsén.

A korábbi elképzelésekkel szemben kikerült a törvényjavaslatból a 200 milliárd forintos szavatoló tőkére vonatkozó előírás. Így most az az alapfeltétel, hogy olyan magyarországi székhellyel rendelkező bank kaphatna tőkejuttatást az államtól, amely meghatározó jelentőségű a hazai pénzintézeti szektorban.

A bankmentő csomag részeként az állam összességében továbbra is 300 milliárd forintot fordíthatna arra, hogy hitelintézetben tőkét emel. A javaslat szerint a magyar állam nevében a pénzügyminiszter 2009. február 28-ig teljesíthetné a különböző állami tőkeemeléseket, illetve az állam javára befolyásszerzést hajthatna végre, de ezek együttes összege legfeljebb 300 milliárd forint lehetne.

Hétfőn határoznak az SZDSZ által kezdeményezett, a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatról, az úgynevezett plafontörvényről. Ez alapján a költségvetés kiadási főösszegének 2009-re tervezett értéke nem lehet több, mint idén, illetve 2010-ben és 2011-ben a kiadási főösszeg legfeljebb a GDP-növekedés várható mértékének felével növekedhet.

Az előterjesztés alapján jön létre az Országgyűlés törvényhozási tevékenységét támogató háromtagú költségvetési tanács.

Döntenek a több-biztosítós egészségügyi rendszerrel összefüggő országos népszavazásról. Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezésével a kérdés tartalma és ezzel együtt a népszavazási kezdeményezésnek a választópolgárok által támogatott célja megváltozott. Az Országgyűlésnek új eljárást kell lefolytatnia, és az Ab döntésének megfelelően el kell utasítania a kezdeményezést.

Határoznak a környezet védelmének általános szabályairól, a természet védelméről, valamint egyéb törvények módosításáról, amely a határon átnyúló környezeti hatásokkal összefüggésben közösségi szintű elektronikus térinformatikai rendszert hoz létre.

A képviselők szavaznak a vasúti közlekedésről szóló törvény módosításáról, ami zömmel jogharmonizációs rendelkezéseket tartalmaz, és a korábbinál részletesebben szabályozza a közszolgáltatási szerződést.

A Ház dönt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Részvénytársaságról szóló törvény módosításáról, amellyel az MFB közvetlenül segíthetné a gazdákat a közraktározáshoz szükséges hitelekkel.

A határozathozatalok után lesz hétfőn az egyes adó- és járuléktörvények, valamint a 2009-es költségvetését megalapozó egyes törvények módosításának részletes vitája.

Az Országgyűlés ülése kedden a 2009-es büdzsé részletes vitájával folytatódik 10 órás időkeretben. A költségvetési vita után még öt előterjesztés szerepel a napirenden.

Többek között lefolytatják az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításának általános vitáját. Az előterjesztés a közutak építőivel, üzemeltetőivel, valamint a katonai légi kutató-mentők katasztrófa esetén történő bevetésével is foglalkozik.

Megvitatják a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvény módosítását, amelyet az úgynevezett kölcsönös megfeleltetés szabályainak rendezése miatt tárgyalnak.

A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről és a kárenyhítési hozzájárulásról szóló törvényjavaslat pedig azért szerepel a Ház előtt, hogy biztosítsák a mezőgazdasági termelők jelentős részének bekapcsolódását a rendszerbe.

Szerdán folytatják le az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításának általános vitáját. A javaslat számos törvényt, így a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól, az egészségügyről, a gyógyszerellátásról, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló jogszabályt módosítja.

Tárgyalják az uniós jogharmonizáció miatt módosítandó bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködéséről szóló törvényt.

Az anyakönyvezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitáját is elkezdik, ez az előterjesztés a bejegyzett élettársi kapcsolattal, az anyakönyvi nyilvántartásokba történő betekintés, valamint a névviselés szabályaival foglalkozik.

Megvitatják az SZDSZ-es képviselők által benyújtott, a családon belüli erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvényjavaslatot is. Ennek indoklása szerint a büntetőjogban szabályozott távoltartás intézménye nem alkalmas a családon belüli erőszak kezelésére. Az előterjesztés viszont lehetőséget ad a bántalmazottnak, hogy még azt megelőzően kérhesse a hatóság segítségét, mielőtt súlyos vagy végzetes következménnyel járó bűncselekmény áldozatává válna.

A napirenden szereplő egyes szociális és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat egyik kiemelt célja, hogy a munkára képes, tartósan munka nélküli személyek, akik jelenleg rendszeres szociális segélyben részesülnek, a korábbiaknál fokozottabb mértékben vegyenek részt valamely közfoglalkoztatási formában, annak érdekében, hogy rendszeres munkajövedelemhez jussanak és közelebb kerüljenek a munka világához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×