eur:
389.13
usd:
360.72
bux:
68463.64
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Bokrosi" mértékű lehet a bércsökkenés a közszférában

A nominális bérbefagyasztás, illetve a 13. havi juttatások elvonásának hatására jövőre 12 százalék körüli reálbércsökkenés lehet a költségvetési szférában. Ilyen mértékű visszaesésre utoljára az 1995-ös stabilizáció idején volt példa. 2009 az első olyan év lehet ebben az évtizedben, amikor a versenyszektor (hivatalos) átlagkeresete meghaladja az állami alkalmazottak átlagjövedelmét.

Alaposan megvágja a reálkereseteket jövőre a kormányzat a költségvetési szektorban. A nominális bérbefagyasztás mellett a 13. havi juttatás elvonása 8 százalékos jövedelem-kiesést jelent, és a bértömeg csökken amiatt is, hogy az állami vállalatok vezetőinek havi javadalmazása 10 százalékkal esik, illetve jelentős prémiumokról kell lemondaniuk.

A portfolio.hu számításai szerint (négy százalékos inflációval kalkulálva jövőre) mindez átlagosan 12 százalékos reálkereset-csökkenést jelent az állami szféra alkalmazottai számára. Ekkora visszaesést 1995-ben tapasztalhattunk utoljára.

A várhatóan jelentős bértömeg-csökkenés következtében 2000. év óta először jövőre fordulhat elő, hogy a versenyszektorban mért átlagkereset nagyobb lesz, mint a költségvetési szférában. (Mivel a magánszektorban a szürke jövedelmek aránya jóval magasabb, ez torzíthatja az összefüggést.) A költségvetési szektor bérelőnye akkor alakult ki, amikor először a köztisztviselői karban, majd a közalkalmazotti körben is jelentős béremelések történtek 2001-2002-ben. 2003-ban már 27 százalékos volt a bértöbblet, majd lassú apadás volt megfigyelhető - a nagy korrekció ideje várhatóan a 2009-es év lesz.

Ha a reáljövedelmek alakulását vizsgáljuk, megállapíthatjuk: a kalkulált 2009-es reáljövedelmek mintegy 45 százalékkal haladják meg az 1999-est mindkét szektorban. Ezen időszak alatt a GDP-nk várhatóan 35-40 százalékkal, a GNI (bruttó nemzeti jövedelem) 30-35 százalékkal bővül.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×