eur:
404.81
usd:
374.33
bux:
74276.71
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

A következtetés: a rendetlenségért az állam is felelős

Az állami normák tömeges társadalmi és hatósági megszegése az államműködés része, annak zavarai pedig mindenekelőtt társadalmi jelenségek - állapította meg a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének kutatása, amelynek témája az volt, hogy miként generálja az állam maga a társadalmi rendetlenséget.

A rend alatt ez esetben stabil normarendszert, kiszámíthatóan működő államot értünk - a rendetlenség ennek ellentéte. A kutatók azt állítják, hogy ahhoz a rendetlenségérzéshez, ami Magyarországon érzékelhető, az államszervezet, működési zavaraival meghatározó módon járul hozzá.

Ennek oka, hogy a magyar állam mint jóléti szolgáltató rendszer működik, erős pályafüggőségben. Működésének hatékonysága alacsony, a társadalmi problémákra nem válaszol, hanem normarögtönzésekkel és állandó átszervezésekkel válaszol a kihívásokra - szerepel a kutatás konklúziói között.

Határozott trend a felelősség hárítása is. Ez újratermeli a rendetlenségérzetet és mivel a folyamatban a leggyengébb elemek válnak vesztessé, mint a közegészségügy vagy az oktatás, mindez az emberekben erősíti az elégedetlenséget és hozzájárul ahhoz, hogy maguk is normaszegőkké váljanak - mondta a Jogtudományi Intézet munkatársa. Uitz Renáta hangsúlyozta: az állam is normasértő.

"A jogszabályok ki nem kényszerítésében egyébként az állam cinkossága a társadalmi szereplőkkel együtt értelmezhető csupán. És nem szabad azt elfelejteni, hogy az állam az egyik legnagyobb szabályszegő ezen a piacon" - fogalmazott a szakember.

A kutatók megállapítása szerint az állam tekintélye és legitimitása a közfelfogásban kétes. A változáshoz, az állam bizalomszerzéséhez a kis lépések politikája vezethet el. "Óvatos ajánlásaik" között szerepel többek között, hogy a döntéshozatalba vonják be a valódi érintetteket, az állandó reformok helyett legyen valamilyen intézményi stabilitás, és váljon átláthatóvá az állam működése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×