eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Vajon miért egyenesedett fel az ember?

Ismét egy evolúcióval kapcsolatos tételt cáfoltak meg a kutatók. Sokáig azzal is magyarázta a tudomány a két lábon járást, hogy a kisgyermekek már nem tudtak anyjuk testébe kapaszkodni, mint majomelődeik. Mindez azonban tévedés.

Azzal, hogy az emberelőd két lábra állt, felszabadult a keze, így azzal különböző tárgyakat vihetett - például a gyermekét.

A Manchesteri Egyetem kutatói szerint azonban ez az elmélet ott hibázik, hogy energetikailag annyira ráfizetéses egy gyermek cipelése, hogy nem indokolhat egy evolúciós választ, azaz a felegyenesedést.

A kutatók kísérletükben harminc év alatti nők energiafogyasztását mérték különböző eloszlású tízkilós súlyokkal terhelve. Az összes súlyeloszlás közül az egyoldali, csípőn való hordozás igényelte a legtöbb energiát - közölte Jo Watson, a kutatás vezetője, akinek írása a Journal of Human Evolution című szaklapban jelent meg.

"Hacsak nem volt a csecsemőhordozásnak egyéb komoly előnye más területeken, az aszimmetrikus súllyal történő közlekedés magas energiaszükséglete arra utal, hogy nem valószínű, hogy ez volt a két lábon járás evolúciós mozgatórugója" - magyarázta.

A kutatás egy nagyobb projekt része, amely számítógépes szimulációk segítségével kutatja az evolúciós folyamatok, különösen az ember és más állatok mozgásának magyarázatát.

Tervezik, hogy ezt a kísérletet nagytestű emberszabásúakkal is elvégzik, valamint számítógépen próbálják modellezni a korai hominin ősöket teherhordás közben. Ezzel arra próbálják megtalálni a választ, hogy testformájuknál fogva - hosszabb kar és rövidebb láb - vajon könnyebb vagy nehezebb volt-e nekik a cipekedés, mint a mai embernek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×