eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán: alkotmányjogilag nem legitim a Déli Áramlatról kötött szerződés

A Fidesz elnöke szerint pozitív változások indulnak el az országban a március 9-i népszavazást követően. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a Déli áramlat gázvezetékről aláírt szerződésről is, melyet alkotmányjogi értelemben nem tart legitimnek. "A Magyarország külkapcsolatairól szóló törvény világossá teszi, az ilyen jelentőségű kérdésekben a parlamentnek kell döntenie" - tette hozzá a legnagyobb ellenzéki párt elnöke.

Mi történik akkor, ha a kormány végrehajtja azt, amit a népszavazás eredménye előír?

Az nagyon nagy dolog lenne! A kormány most már lassan hat éve semmit nem csinált meg, amit az emberek akartak. Most olyan könnyedén vesszük tudomásul, hogy egy ügydöntő népszavazással eredményt érünk el, remélem, nem tévedünk, és ez ilyen egyszerű lesz. Ez egy nagy esemény. Mióta nem volt rá példa, hogy Magyarországon a kormány azt tette volna, amit az emberek akarnak? Attól szenved az ország, hogy amit az emberek akarnak, arra a kormány rendszeresen fittyet hány vagy legalábbis kibúvót keres alóla. Amit a kormány akar, azt meg az emberek nem fogadják el. Hát örüljünk, hogy ez végre megváltozik vagy megváltozhat.

Igen, de a helyzetünk attól nem fog megváltozni. A kormány eltörli ezt a három intézményt, helyettesíti azzal, amivel szakértői szerint helyettesíteni kell, és minden megy tovább a régiben. Készülnek az európai parlamenti és az országgyűlési választásokra.

Ha egy családban fontos dolog jön létre, akkor miért menne minden tovább úgy, mint korábban? Ha fontos dolog történik, annak vannak következményei.

Most nem értem a következményeket. Ön is többféle következményről beszélt korábban. Azt mondta, ez világosan oda fog vezetni, hogy a kormánynak mennie kell. Most is azt mondja, hogy a kormánynak mennie kell, de a beszédében nem ígért azonnali változást.

Én sosem szoktam olyasmit ígérni, amit nem áll hatalmamban kivitelezni. Nem az a kérdés, hogy ígér-e valamit az ellenzék valamelyik vezetője. Az a kérdés, hogy mi lesz az országgal. Az országban pozitív változások fognak elindulni, mert olyasmi történik velünk 9-én este, ami még sohasem történt. És az ilyen események elé nagy várakozással kell nézni. Még egyszer mondom, olyan még nem volt, hogy kormánydöntést a nép magát megszervezve fontos kérdésekben hatályon kívül helyezne. Ráadásul elsősorban a szegény emberek számára fontos kérdésekben. Ez egy nagyszerű pillanat. Ez változást indít el az emberekben, a politikában, a politikusokban.

De öntől ugyanezt fogják kérdezni, amit szerintem most én kérdezek, hogy mit csináljunk?

Először is a népszavazással az emberek megtették, amit meg kell tenni, most a politikusok következnek. Le kell vonni a népszavazás következtetéseit és következményeit. Ez a népszavazást követő két-három-négy hét időszakát biztosan el is viszi. Mindenki értékelni fogja a történteket, a Fidesz is mond valamit arról, hogy mit tanult ebből, a kormány is mond majd valamit, az MSZP is nyilván, talán össze is hívtak valamilyen pártösszetartást. Változásokat fog elindítani.

Csak annyit fog elindítani, hogy az MSZP azt mondja, a Fidesz nem nyert annyira, mint amennyire nyerni kellett volna a kutatások szerint. A Fidesz azt mondja, hogy de igenis, annyira nyertünk, induljanak el a változások...

Érdekes, hogy engem faggat arról, hogy mit fog mondani az MSZP, de hát én nem vagyok MSZP-s, és nem vagyok az MSZP vezetője. Ez a kérdés hozzájuk tartozik, és a választ is nekik kell megadni. Az országban rendkívül pozitív és fontos változásokat indít el, megerősíti például azokat a civileket, akik megkezdték a küzdelmet a magyar egészségbiztosítási pénztár megmentése érdekében és őszre népszavazást kezdeményeztek. Átalakul minden. Ma ezt nehéz belátni, mert olyasmi fog velünk történni, ami még nem történt. A népszavazás átrajzolja a politikai gondolkodás térképét. Mint a nyomtató ló, vagy a mókuskerékben a mókus, jár körbe-körbe a magyar demokrácia, közben a teljesítménye nem nő, hanem inkább csökken. A nagy változás nem egyik napról a másikra történik, hogy kikiáltunk valamit, mint ahogy az ünnepi pillanatokban ez szokás, hanem egy olyan folyamatrendszer indul el, aminek a hatása felbecsülhetetlen. Ennek jótékony hatása lesz, és nem a pártok dimenziójában, hanem a demokrácia terén.

Ha a mindennapi poros életemre fordítom le, akkor a végcél mégiscsak az, hogy egy másik kormány alakuljon, amelyik az ön hite szerint jobb, mint a jelenlegi.

Hogyne, így is lehet fogalmazni, ahogy ön fogalmaz. Én ennél demokratikusabban és mértéktartóbban szeretnék fogalmazni. Nem egyszerűen az a feladat, hogy fideszes kormány alakuljon az MSZP-s helyett. Az nem nagy ügy. Arra van szükség, hogy az emberek jó döntést hozzanak. Kapják vissza a lehetőséget arra, hogy a 2006 utáni rossz politikától meg lehessen szabadulni, és végre visszakapják a döntés jogát. Mivel demokráciában élünk az a fontos, hogy kerüljön vissza az emberek kezébe a döntés joga, hogy kijelölhessék az ország haladási irányát, majd válasszanak egy kormányt, amely majd ezt a haladási irányt tartani fogja. Amikor új választásokról van szó, akkor nem egyik vagy másik pártról beszélek, hanem arról, hogy kapják vissza az emberek a korrekt döntés lehetőségét. De most még nem erről beszélünk. Majd a fejlemények ide vezetnek. Nem tudom megmondani, mikor, hogyan, milyen ütemezésben, de hazugságra politikát, közéletet építeni nem lehet. A mai arra épül. A népszavazás éppen arról, vagy arról is szól, hogy ezt megüzenjük a mostani és minden leendő kormánynak. Hazugságra politikát Magyarországon nem lehet építeni, mert a demokráciának megvannak azok az eszközei, amellyel az emberek a hazugságot megtestesítő döntéseket hatályon kívül helyezik.
Elnök úr, mit kezd a Déli áramlat-szerződéssel, ha kormányra kerül?

Először is elolvasom.

Nyilvános.

Viccel velem?

Láttam a minisztérium honlapján.

Ön szerint az egy szerződés?

Az egy dokumentum. Nem tudom megítélni, hogy szerződés-e.

Ön egy papírdarabot látott, nyomtatott betűkkel. Voltam miniszterelnök, láttam már néhány szerződést, és tudom, hogy az ilyen stratégiai jelentőségű kérdéseket körülbelül hogyan kell megfogalmazni, és hogyan kell szabályozni. Ez nem az a szerződés.

Akkor ez mi?

Ezt nem tudom önnek megmondani, de a jogi helyzetet ismerem. A jogi helyzet az, hogy a Magyarország külkapcsolatairól szóló törvény világossá teszi, az ilyen jelentőségű kérdésekben a parlamentnek kell döntenie. Ma nem ez történt. Én nem tekintem alkotmányjogi értelemben legitimnek ezt a papírdarabot, amiről ön beszél, mert ebben a kérdésben a magyar parlamentnek, a magyar nép választott képviselőinek kell dönteniük.

Ha nem legitim, akkor ez a következő kormányt ön szerint nem köti?

Először szeretném megismerni, hogy melyik az igazi papiros. Mert még egyszer mondom, ez a papír olyan komolytalan, hogy kizárt, hogy harminc évre rendezné az orosz-magyar együttműködés energetikai kérdéseit. Ezt ezzel a papírral nem lehet rendezni.

Támogatja vagy elveti a Fidesz a kormány új tulajdonosi programját, az ún. népi részvény programot, valamint a miniszterelnök járulék alapú adócsökkentési tervét? Utóbbi azért érdekes, mert ez mintha hasonlítana arra, amit a Fidesz mond.

Egy demokráciában megvan a dolgok embereket megtisztelő kezelési rendje. Hosszú évek óta szenvedek attól, hogy kommunikációs blöffként bedobnak komolynak tűnő javaslatokat, melyek több milliárd forintot, maradék állami vagyont, társadalombiztosítási járulékot érintenek, majd elkezdődik egy teljesen komolytalan banánköztársaságra, nevetséges társaságra jellemző beszélgetés valamiről, amit senki sem ismer komolyan. Miniszterelnöki ötletekről egy komoly országban senki sem beszél. Egy komoly országban a miniszterelnök nem sérti meg a hallgatóságát azzal, hogy nagyon komoly ügyekben előkészítetlenül, félkész mondatokkal ötleteket dob be. Micsoda méltatlan dolog ez! Ha komoly ügyekről van szó, például a maradék állami vagyon sorsáról, arról majd nyilván lesz valami értelmes vita, annak van egy előterjesztése, javaslata, egy teste, amit tanulmányozni lehet. Ami a magyar politikában zajlik méltatlan az emberekhez.

Az sem muzsika a füleinek, hogy a járulékalapú adócsökkentés ötlete a miniszterelnök szerint támogatható?

Muzsikának jó.

Nem is tárgyalnak róla? A miniszterelnök mindenáron tárgyalni akar mindenkivel.

Még egyszer mondom, ne legyen a média partnere ennek az emberek számára kifejezetten lekezelő és sértő politikának. Ha egy alkotmányos demokráciában arról akarunk beszélni, hogy mi legyen a maradék állami vagyonnal, vagy arról, hogy akarjuk-e csökkenteni a járulékokat, akkor készüljön előterjesztés és javaslat, annak legyen gazdája, azt valaki fogalmazza meg. Utána az erre följogosított testületek, a parlament különböző bizottságai vitassák meg. Ne legyünk partnerei ennek az MSZP-s blöffkormányzásnak és blöffuralomnak, ahol állandóan ránk borítanak javaslatokat, száz pontot, száz lépést, 48 tervet, ilyen programot, amolyat, mint a nyeretlen kétévesek, ráugrik a magyar közvélemény, rágja, tépi, vonja, mintha komoly dologról lenne szó, aztán az egészet elfelejtjük. Méltatlan az egész. Nemcsak a politikával szemben, a magyar emberekkel szemben is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×