Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Befejeződött a vasutassztrájk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Befejeződött a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) hatórás országos vasutassztrájkja szerdán 12 órakor.

Elindultak a vonatok a hatórás sztrájk után - közölte a MÁV szóvivője. Sigulinszky Tibor az InfoRádióban elmondta: a vasúttársaság kiemelt feladatként kezeli a nemzetközi és intercity járatok újra indítását.

Hozzátette: az elővárosi vonatok ma nem közlekednek, helyettük az úgynevezett zóna-vonatokkal lehet utazni a környező településekre.

Hangsúlyozta: a hatórás sztrájk alatt 1300 vonat nem közlekedett, ma még késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani, a menetrend szerinti közlekedés pedig holnap reggelre állhat helyre.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló, előreváltott menet- és helyjegyek árát a kezelési költség levonása nélkül fizeti vissza a társaság.

A két szakszervezet a mellékvonalak bezárása ellen hirdette meg a munkabeszüntetést, a VDSZSZ a Liga követeléseihez kapcsolódva az egészségügy magánosítása, illetve a január elsejétől életbelépő nyugdíjmegállapítás szabálya ellen is tiltakozott.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke és Simon Dezső, a VSZ elnöke sikeresnek értékelte a hatórás sztrájkot.

Atrocitások nélkül, rendben zajlottak le a délelőtti munkabeszüntetések - közölte a szervező Liga Szakszervezetek elnöke.

Gaskó István az InfoRádióban elmondta: az akcióban a vasutasok 95 százaléka vett részt. Hozzátette: néhány helyen ugyan a vezetők leváltották a sztrájkoló munkavállalókat, ennek ellenére mintegy 1300 vonat állt a vasút hálózatán.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete holnap értékeli a sztrájk eredményességét és döntenek a további lépésekről.

A MÁV megkezdte a vonatközlekedés helyreállítását, a menetrend szerinti forgalom csütörtök hajnalra állhat vissza.