eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

A pécsi politikusok dönthetnek a lokátorról

A pécsi önkormányzati képviselőkre szállt a döntés joga, hogy hozzájárulnak-e a katonai lokátor építéséhez a város határán belül lévő Tubes-hegyre. Vasárnap a baranyai megyeszékhelyen népszavazást tartottak a kérdésről, ahol a szavazók többsége elutasította a radarépítést, a referendum azonban érvénytelen lett, mivel az urnáknál nem jelent meg a szavazásra jogosultak fele.

A helyi népszavazást kezdeményező Összefogás Pécsért Egyesület városi frakcióvezetője szerint a képviselők nem kerülhetik meg a szavazók egyértelmű elutasítását a NATO-lokátor építéséről.

Kővári János az InfoRádióban hangsúlyozta: a többség nem akarja, hogy radar épüljön a 160 ezer lakosú város közigazgatási határán belül lévő Tubes-hegyen. Szerinte azonban Magyarországon azonban még mindig túl magas a referendumok érvényességének határa.

A helyi népszavazáson a választásra jogosult 127.128 állampolgár 32,51 százaléka, 41.328 fő járult az urnák elé. Az érvényes szavazatokat leadott választók 94,3 százaléka, azaz 38.870 fő elutasította az építést, 5,7 százalékuk, azaz 2.343 ember pedig támogatta azt. A szavazatok közül 87 érvénytelen volt, 28 pedig nem került az urnákba - mondta el Papp Judit, a város jegyzője.

Hozzátette: a referendum érvényességéhez a választópolgárok több mint felének részvételére lett volna szükség.

A pécsiek a következő kérdésre adhattak választ: "Egyetért-e ön azzal, hogy a pécsi építési szabályzat és a szabályozási terv módosuljon akként, hogy Pécs közigazgatási határán belül ne épülhessen katonai radar?".

A jogszabályok szerint ha a referendum érvényes és eredményes, a polgárok többsége pedig kinyilvánítja, hogy nem akar radart a Tubesre, az önkormányzat ennek megfelelően köteles módosítani a terület rendezési tervét.Tasnádi Péter, Pécs polgármestere a referendum után hangsúlyozta: már hétfőn tárgyalásokat kezd a kormánnyal az ügyben.

Közben a Honvédelmi Minisztérium közleményben jelezte: álláspontjuk szerint az eredmény azt jelenti, hogy a választópolgárok döntő többsége szerint nincs akadálya a radarállomás megépítésének.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a kormány azt javasolja: a Pécs melletti Tubes-hegyre telepítsék az eredetileg a Zengőre tervezett radart.

A beruházást ellenző civil szervezetek ezután 13 ezer aláírást gyűjtöttek össze a népszavazás kiírásáért. A pécsi közgyűlés decemberben tűzte ki a referendum időpontját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×