eur:
393.1
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Ráfizetnek az érettségiztetésre a tanárok

Önadózóvá válhatnak az érettségi vizsgán felügyelő tanárok, mivel az ügyeletért járó pénzt nem az iskolától, hanem az oktatási tárca egyik szervezetétől kapják.

Külön kell feltüntetni az adóbevallásban, és külön is kell adót fizetni az érettségi ügyeletért járó díj után a vizsgán felügyeletet vállaló tanároknak.

Az ezért járó összeget ugyanis nem az iskola, hanem az Oktatási Minisztérium égisze alatt működő Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) utalja, a máshonnan szerzett jövedelem miatt pedig a pedagógusok önadózóvá válnak.

A tanároknak a bruttó pár ezer forintos összeg olyan adminisztrációs terhet jelent, hogy sokan inkább fel sem veszik a pótdíjat - mondta el az InfoRádióban a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Varga László közölte: olyan is előfordul, hogy a tanár ezért nem is vállalja az ügyeletet.

Az InfoRádió megkereste az oktatási tárcát, ahol azt mondták: a problémáról nem a minisztérium tehet, ez az APEH és a pedagógusok ügye. Az APEH azonban nem reagált a megkeresésre.

Megoldás: ingyenmunka?

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint két megoldás lenne elfogadható.

Az egyik, hogy az OKÉV kifizetések adóelszámolását elláthatja az iskola; a másik út, hogy az eredeti munkáltatóhoz kell az OKÉV-nak utalni ezt az összeget, és a munkáltató számfejti majd a bérhez hasonlóan, és akkor ez az adózási probléma elkerülhető - tette hozzá Varga László.

A szakszervezeti vezető azt mondta: a szakszervezet jelezni fogja a problémát a következő érdekegyeztető tárgyaláson.

Varga László nem tud róla, hogy a jövőben változna a helyzet, a nethirlap internetes portál viszont azt írja: a pedagógusok tavasztól már kérhetik, hogy társadalmi munkában felügyeljék az érettségi vizsgákat. Így nem kapnának pénzt, viszont nem lesznek önadózók sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×