eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Kylian Mbappe, a Paris Saint-Germain játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, a H csoport első fordulójában játszott Paris Saint-Germain - Juventus mérkőzésen Párizsban 2022. szeptember 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

Edin Terzić csapata szeptemberben 2-0-ra kikapott a Parcban. Az edző szerint nem találták még akkor magukat, sokat tanultak abból a mérkőzésből, aminek az is a bizonyítéka, hogy a két dortmundi meccsen már nem tudta őket legyőzni a PSG. (A csoportkörben 1-1, az elődöntőben 1-0). A néámetek egyébként nyolc hónapja szinte ugyanazzal a tizeneggyel játszottak, mint amelyet az edző most tervez, a legfontosabb változás, hogy az akkor csereként csak félórát játszó Niklas Füllkrug, a múlt szerdai találkozó egyetlen góljának szerzője most kezdeni fog.

A Dortmund ősszel csak a párizsi mérkőzését rontotta el az idegenbeli BL-találkozók sorából, mind Newcastle-ben (1-0), mind az AC Milan ellen a San Siróban (3-1) nyerni tudott. Alapvetően ez a két siker hozta meg aztán a továbbjutást.

A hétfői, az úgynevezett M -1-es, tehát mérkőzésnap előtti kötelező sajtótájékoztatón a világbajnok védő, Mats Hummels kitért Kylian Mbappéra is, akitől a legjobban tartanak a németek. Hummels elmondta, egyedül senki sem tudja lefogni, elképesztő a sebessége, csapatként kell megpróbálni hatástalanítani, ami persze, azért is nehéz, mert nem egyedül rá kell figyelni a párizsiak közül.

A Dortmund a hétvégén 5-1-re verte az Augsburgot a Bundesligában, nagyszerű eredmény, de sokra nem lehet következtetni belőle a csapat formájából: Terzić mind a tíz (!) mezőnyjátékosát lecserélte a BL-elődöntőhöz képest. Igaz, az utolsó félórára beállt Brandt, Adeyemi, Sabitzer és Schlotterbeck, de addigra már eldőlt a mérkőzés.

A PSG elhalasztotta a hétvégi bajnoki mérkőzését, így játékosai pihenten állhatnak ki a visszavágóra. Luis Enrique azt mondta, „on va gagner, győzni fogunk, ez az egyetlen kifejezés, amelyet megtanultam franciául”. A PSG nagyon eltökélt, hogy az első szezonban, amelyben máűr Lionel Messi és Neymar Júnior nélkül játszik, bejusson a döntőbe.

Nagyon nem szeretnek Párizsban beszélni róla, de tény: a PSG az elmúlt szűk három hónapban nem tündökölt hazai pályán, igaz, egyedül a Barcelonától kapott ki, négy, könnyebbnek látszó bajnoki mérkőzésen is csak döntetlent ért el. Ősszel a Newcastle-t sem tudta megverni, viszont a BL-sorozat egészét nézve, mint emlegettük, a Dortmundot, valamint két, a Dortmundhoz hasonló játékerejű csapatot, az AC Milant és a Real Sociedadot simán, kapott gól nélkül megvert.

Jól mondta Mats Hummels, a PSG nem egyszemélyes csapat, a támadók közül többekre kell figyelni, de az is kétségtelen, hogy Kylian Mbappé a legnagyobb veszedelem. Barcelonában megmutatta, hogy akkor is tud gólt szerezni, ha nem játszik csúcsformában. A mostani szezonban, minden sorozatot figyelembe véve, 45 mérkőzésen 43 gólt szerzett, ezzel az európai elit játékosai közül egyedül Harry Kane tud versenyezni.

Mbappé számára vélhetően külön motivációt jelent, hogy ez lesz az utolsó BL-mérkőzése (egy ideig?) a Parc des Princes-ben, egyáltalán Párizsban, a szülővárosában. (Még egy bajnokija lesz, a hétvégén, a Toulouse ellen.)

A mérkőzés 21 órakor kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína jelezte, hogy az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozások megtorlásaként dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-behozat területén. A kereskedelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy vizsgálja a fogyasztói elektronikai és autóiparban széles körben használt hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 18:07
×
×
×
×