eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Csődvédelmet kért a Tungsram – nincs még vége

A vállalat közlése szerint épp az a cél, hogy egy kisebb volumenű cég tovább élhessen, a hitelezővel pedig megegyezne.

A Tungsram közleményt juttatott el szerdán az Indexhez, amelyben az áll, hogy a vállalat hitelezője, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. Ez azt jelenti, hogy minden beérkező pénz felett már a bank rendelkezne, amit a Tungsram tiszteletben is tart, de mivel a vállalat számára a legfontosabb a kötelességei teljesítése a munkavállalók, a vevők, a beszállítók és a hatóságok felé, csődvédelmet kért.

A csődvédelem alatt a vállalat továbbra is fizetni tudná a bért és az adókat, és végrehajthatná reorganizációját.

A Tungsram hétfőn részlegesen leáll a gyártással – a vállalat célja, hogy kisebb, rugalmasabb, versenyképesebb cégként tovább élhessen.

A Tungsramnak elvileg tehát nincs vége, épp a továbbélését próbálják lehetővé tenni, megegyezve a hitelezővel.

A cég közleménye kitér arra is, hogy az eljárás lefolytatása iránti kérelem bíróságra benyújtását követő munkanapon a vállalat fizetési haladékot - fizetési moratóriumot - kap a tartozásaira. A fizetési moratórium egyebek között a munkabérre és a bérjellegű egyéb juttatásokra - mint a távolléti díj -, a végkielégítésre és az ezeket terhelő adókra, illetve más közterhekre nem vonatkozik, ezeket tehát a csődeljárás alatt is megfizetik.

Arra törekszik a cég, hogy a csődvédelem kezdetétől számított 90 napon belül megegyezzen a hitelezőivel.

A Tungsram április 27-én közölte, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért az év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×