eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Structure of concrete and iron that will be the base of a bridge
Nyitókép: Juan-Enrique/Getty Images

Alkotmánybírósághoz fordul Lázár János tárcája

Egyelőre mégsem lehet népszavazás a kiemelt beruházási törvény eltörléséről.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) február 1-jén engedte át az LMP népszavazási kezdeményezését, amellyel hatályon kívül lehetne helyezni a magyar építésügyi törvénynek a kiemelt beruházások szabályozásáról szóló részét.

Az LMP népszavazási kezdeményezését azonban többen is megtámadták a Kúriánál, többek között a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium is. Mint arról az Infostart is beszámolt, Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtökön közölte, hogy a Kúria döntött az ügyben, kimondva: megtartható a népszavazás arról, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül az építészeti törvény kiemelt beruházásokról szóló részét.

A Kúria állásfoglalása szerint a népszavazási kérdés nem vonatkozik a költségvetésre, így nincs akadálya népszavazást tartani a témában. Nem következik be a választópolgári egyértelműség sérelme sem, mert a népszavazásra javasolt kérdést az átlagosan tájékozott választópolgárok egyértelműen meg tudják válaszolni.

Népszavazási kérdésekben utolsó lépésként még az Alkotmánybírósághoz lehet esetleg fordulni. Az RTL Híradó megkeresésére az Építési és Közlekedési Minisztérium az alábbi választ adta:

„A Kúria döntése után, alkotmányi jogi panasszal élünk és az Alkotmánybírósághoz fordulunk. A magyar építészetről szóló törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályainak megtartása Magyarország stratégiai érdeke. A más országokban is alkalmazott eljárásrend garantálja, hogy a régió országainak befektetés ösztönző versenyében ne szenvedjük behozhatatlan hátrányt.”

Az LMP által beadott és a Kúria által jóváhagyott népszavazási kérdés így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?”

A népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat a választások után, előreláthatólag július 9-én kezdik gyűjteni, jelentette be korábban az ellenzéki politikus a Facebookon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×