eur:
385.63
usd:
355.26
bux:
67926.61
2024. május 21. kedd Konstantin

Nagy változás jön mától a Liszt Ferenc repülőtéren

Hivatalosan is átadták a 2B terminálhoz csatlakozó új utasmólót. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az InfoRádióban elmondta, a tervezésnél és megvalósításnál is az volt a cél, hogy mindenféle légitársaság igényét ki tudják szolgálni.

Ünnepélyesen is felavatták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vadonatúj, több mint tízezer négyzetméteres utasforgalmi épületét, a 2B terminálhoz tartozó 2B oldali utasmólót, vagyis a Pier B-t. A jövőben ebből az épületből szolgálják ki a nem schengeni irányokba induló járatokat, így például az Észak-Amerikába vagy a Perzsa-öböl térségébe tartó széles törzsű, interkontinentális repülőgépeket.

A legújabb repülőtéri beruházás megépüléséhez mindössze másfél évre volt szükség. A beruházás teljes költsége eléri a 7,8 milliárd forintot (25 millió eurót), amit a Budapest Airport saját forrásból finanszírozott.

Az új létesítményre nagy szükség volt, hiszen a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren immár négy éve folyamatosan két számjegyű, sokszor 14-15 %-os az utasforgalom növekedése, a nem-schengeni desztinációkra pedig még ennél is nagyobb bővülés a jellemző. Idén nyáron már 44 légitársaság kínált 130 úti célra közvetlen repülőjáratot Budapestről, míg augusztusban újabb utasforgalmi csúcs dőlt meg, amikor az év nyolcadik hónapjában 1 527 620 induló és érkező utast regisztráltak.

Az új, háromszintes épület felső szintje az induló utasoké, a középső az érkezőké, a földszinti rész elsősorban a repülőtéri kiszolgáló járművek parkolására szolgál, valamit a repülőkhöz járó buszok itt tudják majd felvenni és letenni az utasokat - tudta meg az InfoRádió Hardy Mihálytól, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatójától.

Noha most volt a hivatalos átadás, a móló egyes részeit már augusztus eleje óta használják, de az első utasfolyosót csak most, csütörtökön az American Airlines philadelphiai járatával, egy Boeing 767-es széles törzsű repülőgép dokkolásával helyezték üzembe.

Az új utasmólón a tíz beszállítókapu 27-féle beszállítási variációt tesz lehetővé,

mert a tervezésnél figyelembe vették, hogy nagyon eltérő igényű légitársaságokat kell kiszolgálni, lehetőleg ugyanazokról a kapukról és lépcsőházakról.

"A nem schengeni célpontokra járó ultradiszkont társaságok számára megmarad a gyalogos ki- és beszállítás lehetősége, de ugyanerről az utasmólóról indulnak majd az ötcsillagos öböl menti társaságok extra kényelmet nyújtó gépei is" - mondta Hardy Mihály, és hozzátette, a korábbi fapados "bádogterminált" már az építkezés elején elbontották, de

a repülőtér másik felén még áll a gyalogos beszállást szolgáló építmény.

"A 2A oldalon, a schengeni járatoknál még használják, de az az épület korábban is ideiglenes megoldás volt, és párhuzamosan a B oldali utasmóló átadásával elkezdődött az előkészítése a schengeni oldalon egy komplett új terminálépület megépítésének, amelyből ugyanilyen utasmólók is belógnak majd a repülőtéri betonra. Erről a napokban várható döntés, utána kezdődik a tervezés" - mondta a kommunikációs igazgató.

Látványos time-lapse videó az építkezésről:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

A forint szempontjából a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntése lesz a legfontosabb esemény a héten - az elemzők véleménye szerint a jegybank 50 bázisponttal fogja csökkenteni a kamatokat, ezzel az irányadó ráta 7,25%-ra csökkenhet. Ez lehet az egyik utolsó kamatcsökkentés idén, az év végére is viszonylag magas kamatot várnak az elemzők. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is kisebb mínuszokat láthatunk, a magyar tőzsde azonban ennek ellenére felülteljesít. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×