eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nyilvános a döntés a kórházakról

Három budapesti kórház szűnik meg az egészségügyi miniszter döntése alapján. Három vidéki kórház más intézményben működik tovább.

A jövőben nem működik tovább a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, valamint a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet.

Más intézményben működik tovább a Borsodi FMC Dialízisközpont, a Kecskeméti Repülőkórház és a Parádfürdői Állami Kórház.

Tizenkét intézményben csak krónikus ellátás lesz. A kórházi ágyak száma 80.125-ről 71.324-re csökken.

Az aktív ágyak száma 16.000-rel csökken, a krónikusoké 7.500-zal nő.

Területi ellátási kötelezettség

Molnár Lajos elmondta: a kórházi struktúrával párhuzamosan életbe lép a területi ellátási kötelezettség, amelyről minden háziorvos, kórház és beteg időben értesül.

Minden intézmény és minden szakma külön határozatot kap arról, hogy mely terület, város, község lakosait kell ellátnia - fejtette ki a miniszter.

Hozzátette, annak a betegnek, aki beutaló nélkül, vagy más helyre szóló beutalóval megy kórházba, ki kell fizetnie az ellátás költségének 30 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot.

Sürgősségi ellátást az ország bármely intézményében többlettérítés nélkül kap az arra rászoruló.

Molnár Lajos elmondta azt is, hogy a tárca szerint körülbelül 1.500 orvosnak és 5-6 ezer asszisztensnek és kórházi dolgozónak kell munkahelyet váltani.

A miniszter kifejtette: a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban és a Miniszterelnöki Hivatalban külön munkacsoport foglalkozik az átalakítás humánpolitikai kérdéseivel, amelynek feladata az alkalmazottak mobilitásának segítése.

Az átalakítások költségeit és az elbocsátások nyomán kifizetendő végkielégítéseket a központi költségvetés fedezi - tette hozzá Molnár Lajos.

Kérdés kapcsán elmondta: az átalakítások költsége körülbelül 20 milliárd forintot tesz ki.

A tárcavezető beszélt a finanszírozásról is. Az egy teljesítményegységre jutó súlyszám értéke 136 ezer forintról 146 ezer forintra emelik. (A kórházi kezeléseket hbcs-pontok (homogén betegség csoport) alapján finanszírozzák és minden beavatkozásnak van egy adott pontszáma, egy pont jelenleg 136 ezer forint.)

Az intézményeknek és a fenntartóknak az új finanszírozási szerződéseket március 31-ig kell megkötniük, a változások április 1-jével lépnek életbe.

Az egészségügyi miniszter megbízottakat nevezett ki az átalakítással járó feladatok összehangolására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×