eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

ORFK: lehetettek rendőri túlkapások, de csak minimális számban

Több magyarországi jogvédő szervezet is arra hívta fel a figyelmet: előfordult, hogy a múlt heti erőszakos cselekményekre a rendőrség túlzott erővel reagált, és olyanokat is letartóztattak, akik csak véletlenül keveredtek a randalírozók közé. Az ORFK szóvivője elismerte: előfordulhatott rendőri túlkapás, azonban kiemelte, hogy nagyon kevés esetről van szó, ezeket pedig kivizsgálják.

Egyre több bejelentés érkezik a különböző jogvédő szervezetekhez, amelyek szerint olyanokat is előzetes letartóztatás alá helyeztek, a múlt heti zavargásokkal kapcsolatban, akik csak rosszkor voltak rossz helyen.

Fodor Márk, az Amnesty International magyarországi szervezetének munkatársa hangsúlyozta: tudják, hogy a rendőrség nehéz helyzetben van, de arra kérik a hatóságot, hogy csak a legszükségesebb esetben használjon erőszakot, és a nemzetközi normák betartásával lépjen fel a randalírozók ellen.

Volt, aki rosszkor volt rossz helyen

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa arra figyelmeztetett: olyan is kerülhet a tömegbe ilyenkor, aki nem vett részt a rendbontásban, csak véletlenül volt rosszkor rossz helyen.

A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet egy konkrét példára is felhívta a figyelmet. Véleményük szerint ugyanis kedd hajnalban ok nélkül vitték be a rendőrök a Tilos Rádió két műsorvezetőjét.

Vallomásuk szerint épp autójukhoz tartottak, amikor az ott állók közül valaki kekeckedni kezdett a rendőrökkel, akik mindenkit megbilincseltek és bevittek.

ORFK: előfordulhattak túlkapások

A rendőrség nem is tagadja, hogy előfordulhatott jogsértés, vagy túlkapás, ám ez az ORFK szóvivője szerint nagyságrendileg ezrelékekben fejezhető ki az elmúlt egy hét alatti intézkedésekhez képest.

Alapvetően jogszerűen és szakszerűen járt el a rendőrség - hangsúlyozta Garamvölgyi László.

A szóvivő arra bíztatott mindenkit, akit valamilyen indokolatlan inzultus ért, hogy jelezze ezt a rendőrség felé. Mint mondta, minden ilyen bejelentést kivizsgálnak.

Garamvölgyi László szerint eddig két panasz érkezett, az egyik egy újságíró részéről, a másik egy olyan eset kapcsán, amelyben az illető csak véletlenül keveredett a rendbontók közé.

Helsinki Bizottság: ki kell szűrni az alkalmatlanokat

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa az ügyek kapcsán úgy vélekedett: ahhoz, hogy egy professzionális, jól képzett állománnyal rendelkező rendőrség alakuljon ki, szükséges az, hogy a testület kiszűrje soraiból azokat, akik nem képesek egy kiélezett, felfokozott helyzetben megfelelően élni jogosítványaikkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Összecsapások alakultak ki Franciaország csendes-óceáni szigetén, ahol a szeparatista mozgalom tagjai régóta Új-Kaledónia elszakadását követelik. A közelmúltban három alkalommal is népszavazást tartottak a tengerentúli területen, ám akkor az önállóságot követelő hangok elbuktak. A mostani események azt mutatják, hogy az elszakadás vágya még mindig ott van a helyiekben és akár elhozhatja egy új ország létrejöttét a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×