eur:
389.28
usd:
362.67
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Elon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója egy sajtóértekezleten Dél-Ausztrália szövetségi állam fővárosában, Adelaide-ben 2017. július 7-én. Itt bejelentették, hogy a Tesla a megújuló energiaforrásokat fejlesztő francia céggel, a Neoen-el összefogva a dél-ausztráliai James Townban építi meg a világ legnagyobb, 100 megawattos lítium-ion akkumulátortelepét.
Nyitókép: MTI/EPA/Ben MacMahon

Csak kontrollmániások lehetnek tech-cézárok?

Steve Jobsról járta az, hogy mindent a kezében akart tartani. A legendás Apple-alapító talán ezért érte el, hogy a saját cégétől való eltávolítás után egy „puccsal” visszatérhessen. De nem volt egyedül, mert még a jótékonykodó Bill Gates is megfigyelte munkatársait.

2023-ban a Microsoft a második helyen végzett a Forbes magazin „Legjobb munkaadók” listáján, mert nagyra értékelik, amit a karrierépítés, a távmunka, a szülői szabadság, a diverzitás és a munka-szabadidő egyensúlya terén kínál dolgozóinak.

De ennél a cégnél sem volt egyszerű dolog szembekerülni a főnökkel, amikor még – az 1970-es években – a szárnyait próbálgatta a vállalat.

Bill Gates társalapítóról (manapság az emberiség jövőjén agyaló gondolkodóról és masszív jótékonykodóról) megjegyezték, hogy mikromenedzser volt (ahogy Jobs is).

„A parkolóban ólálkodott a hétvégéken és nézte, hogy ki jött be”

– mesélte bő egy évtizeddel ezelőtt a Vanity Fair magazinban Paul Allen, a másik társalapító. És azt is hozzátette, hogy „megjegyezte mindenkinek a rendszámát”.

A Moneywise most csoportba szedte a híres technológiai vállalkozókat, akiket nem épp a demokratikus vezetési stílus jellemez. Némelyikük azonban vallja: ez az egyetlen módja, hogy sikeresen irányítsanak egy céget.

Ennek ellenére az autoriter vezetési módszer kezd kimenni a divatból – legalábbis a nyugati világban.

Kik a legendás mikromenedzserek?

Mint a Moneywise megemlíti, a lista hosszú:

  • Steve Jobs arról volt hírhedt, hogy üzleti partnere, Steve Wozniak szerint könyörtelen és akaratos volt az alkalmazottakkal.
  • Elon Musk „ultrakemény" munkakultúrája arra késztetett néhány alkalmazottat, hogy egy 12 órás műszak után az iroda padlóján aludjanak.
  • Eközben Jeff Bezos (a Magyarországot elkerülő Amazon-birodalom alapítója) egyszer a munka és magánélet egyensúlyát „visszahúzó kifejezésnek” nevezte.

2023-ban az Amazon csomagküldő sofőrjei pert indítottak a vállalat ellen, amiért az arra kényszerítette őket, hogy műszak közben üvegekbe vizeljenek – mert nem állhattak meg egy WC-szünetre.

Ahogy a portál megjegyzi: világos, hogy a milliárdosok nem bánják, ha az embereket az őrület határára kergetik. De vajon ez az agresszív munkakultúra tényleg a siker kulcsa vagy csak felesleges erőfitogtatás? A kutatások inkább az utóbbit erősítik meg.

A mikromenedzselő főnök kontraproduktív

Kutatók az elmúlt években tanulmányozták a mikromenedzsment hatását (amikor valaki a legapróbb részletben is magánál akarta tartani a kontrollt és megmondani, mit, hogyan kell csinálni) és az eredmények talán nem meglepők azok számára, akik dolgoztak már problémás főnök alatt.

Az Asian Journal of Economics and Banking című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kontrollmániás főnökök visszavetik a munkavállalói morált és hatékonyságot. Sőt, a hatékonyság még akkor is visszaesik, ha a nagy egójú mikromenedzser valahogy fenntartja a dolgozói morált.

A tekintélyelvű főnökök aláásták az alkalmazottak autonómiáját és nagyobb valószínűséggel késztetik őket arra, hogy egyetértsenek ó az álhírekkel, még akkor is, ha tudják, hogy azok álhírek – ez pedig a Scientific Reports című szaklapban nemrég megjelent tanulmányból derült ki.

Förtelmes főnökök

Nem meglepő, hogy az alkalmazottak nem szívesen dolgoznak a kontrollmániás főnököknek. A Monster álláskörvetítő portál által végzett felmérés szerint a munkavállalók 73 százaléka érezte úgy, hogy a mikromenedzsment a legnagyobb munkahelyi probléma. A felmérésből az is kiderült, hogy a munkavállalók 46 százaléka fontolgatja, hogy emiatt távozik.

A mikromenedzsment a milliárdosok klubjába belépni próbáló cégvezetők számára is szükségtelen lehet. Warren Buffett tökéletes példa erre.

Buffett vezetési stílusát úgy jellemezték, hogy nem avatkozik bele a dolgokba és laza. A cége által felvásárolt vállalkozások vezetői „önállóan működhetnek, anélkül, hogy mi bármilyen mértékben felügyelnénk és ellenőriznénk őket” - mondta egyszer Buffett.

„A legtöbb vezető nagyszerűen használja ki az általunk biztosított függetlenséget, fenntartva a tulajdonos-központú hozzáállást”

– tette hozzá.

Más szóval Buffett mesteri módon tud delegálni, és megbízik annyira a munkatársaiban, hogy azok minimális felügyelet mellett önállóan dolgozzanak.

Ha a világ hetedik leggazdagabb emberének nincs szüksége mikromenedzsmentre a sikerhez, akkor valószínűleg másnak sem – teszi hozzá a Moneywise (csak nehogy Elon Musk kezébe kerüljön).

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×