eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
MYKOLAIV, UKRAINE - APRIL 21: A view of the damages to the Ukrtelecom telephones company building as a result of the shellfire the previous night on April 21, 2022 in Mykolaiv area Ukraine. Mykolaiv, a port city near where the Southern Bug flows into the Black Sea, has been a target of Russian attacks throughout its current invasion of Ukraine. Ukrainian forces here repelled an initial advance from Russian-held territory nearby, but the city has experienced frequent shelling and air strikes even as Russia shifts the focus of its war to the eastern Donbas region. (Photo by Anastasia Vlasova/Getty Images)
Nyitókép: Anastasia Vlasova/Getty Images

Orosz tábornok, aki Moldováig akar menni: „az egész világgal harcban állunk”

Oroszország teljes ellenőrzése alá akarja vonni a Donbaszt és Ukrajna deli részét. Egy katonai vezető meglepően nyílt magyarázata szerint egészen a moldovai orosz ajkú területig akarnak eljutni. Mindez azt jelenti, hogy teljesen elvágnák a tengertől Ukrajnát.

Az orosz politikai és hadvezetés korábbi bejelentései, miszerint az úgynevezett „különleges katonai művelet” újabb szakasza Kelet-Ukrajnára összpontosul, felvetette a lehetőséget, hogy Moszkva megelégedhet azzal, hogy a teljes luhanszki és donyecki régiót elszakítsa Ukrajnától.

Most azonban az orosz központi katonai körzet főparancsnok-helyettese azt is közölte, hogy egész Dél-Ukrajnát is meg akarják szerezni.

Rusztam Minnekajev tábornok nyilatkozata arra utal, hogy Moszkva nem akarja egyhamar abbahagyni az offenzívát – jegyezte meg a Reuters.

A tábornok úgy fogalmazott, hogy a dél feletti teljes ellenőrzés

„javítaná” az orosz hozzáférést Moldova orosz ajkú szakadár régiójához, Transzdnyisztriához.

Ez a terület nyugatról Ukrajnával határos, orosz katonák állomásoznak rajta és Kijev attól fél, hogy ebből az irányból is támadás érheti.

Kijev: légi hídon dobnák át Transzdnyisztriába az orosz katonákat

Ukrán illetékesek szerint a körzetben egy olyan légibázist készítenek elő, ahová az Ukrajnában bevetendő katonákat tudna szállítani Moszkva. Az állítást a moldovai védelmi minisztérium és a kormány fennhatósága alá nem tartozó Transzdnyisztria vezetése is cáfolta.

A térképre tekintve, a legrövidebb útvonal orosz ellenőrzésű területről a Krím és Transzdnyisztria között húzódik, de az orosz gépeknek ukrán terület felett is át kellene ehhez repülniük, nagyon közel a román légtérhez, ahol viszont a NATO gépei járőröznek. Azaz, a terv csak akkor működhetne biztonságosan, ha már előtte elfoglalnák az egész ukrán fekete-tengeri partvidéket és még akkor sem feltétlenül.

Minnekajev tábornok mostani nyilatkozatában nem nevezte nevén az ukrán tengerparton fekvő két nagy várost, Odesszát és Mikolajivet – melyeket az elképzeléshez szintén el kellene foglalni. Viszont hírügynökségek szerint azt állította, hogy Transzdnyisztriában „elnyomják az orosz ajkú lakosságot”, amit indokként lehet felhasználni az offenzívához – ami teljesen elvágná Ukrajnát a tengertől.

„Úgy tűnik,

most is az egész világ ellen harcolunk, mint a Nagy Honvédő Háború idején, amikor ellenünk volt egész Európa és a világ. Most is ez van, ők soha nem szerették Oroszországot”

– fejtegette, meglepő módon nem említve Moszkva II. világháborús nyugati szövetségeseit.

Nem világos, hogy pontosan úgy értette-e, hogy az orosz ajkú vezetésű szakadár terület hatóságai nyomják-e el az orosz ajkú lakosságot vagy a moldávok, akiknek nincs bejárásuk a földsávra.

Kicsúszott a száján a tiltott szó: "háború"

A tábornok ezek után még az orosz katonai kudarcokról szóló külföldi tudósításokról értekezett. Úgy állította be, hogy bár az ukránok rajtaütései nyomán veszteségeket szenvedtek az orosz csapatok, azok „gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez és taktikát váltottak”. Emellett a rakétacsapások biztosítják, hogy ne veszítsenek túl sok katonát – fejtegette.

Mindez szembemegy azzal a megölt orosz katonák számáról szóló, 20 ezer fő körüli becsléssel, amit Moszkvában nem ismernek el. Aztán még egy olyan szót is használt, ami elméletileg törvénytelen Oroszországban, a „háborút”.

„Nem mi kezdtük ezt a háborút, de befejezzük”

– mondta az ITAR-TASSZ hírügynökség szerint.

Ukrajna: imperialista az orosz terv

„Többé nem rejtegetik” – írta az ukrán védelmi minisztérium a most bejelentett állítólagos orosz tervről.

„Elismerték, hogy a második fázis nem a vélt nácik feletti győzelemről, hanem Kelet- és Dél-Ukrajna elfoglalásáról szól. Tiszta imperializmus” – szólt az ukránok válasza.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×