eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Hand with surgical glove holding a passport with syringe symbol and a vaccination record card or immunization certificate. UK flag on background
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Angliában kitör a nagy Covid-szabadság

Angliában eltörlik a fennmaradó Covid-rendelkezéseket, a lépés részeként visszafogják a tesztelési programot és nem lesz kötelező fertőzöttként izolálódni.

Ezentúl szabadon lehet fertőzni Coviddal Angliában – így is értelmezhető a brit kormány hétfő délutánra időzített bejelentése arról, hogy törlik a fennmaradó pandémiaintézkedéseket. Ezek részeként immár nem lesz kötelező karanténba vonulni, ha valakinél kimutatják a fertőzést. A döntést az illetőre és munkaadója belátására bízzák.

Mindezt Sir John Bell oxfordi professzor azzal indokolta a BBC rádiónak, hogy „valószínűleg nincs rá szükség, mert a jelenlegi betegség viszonylag jóindulatú. Akik nagyon szenvednek tőle azok az oltatlanok. Szerintem feloldhatjuk a korlátozásokat, bár rövid- és középtávon komoly gondjaink lehetnek” – mondta.

A döntést a tervek szerint Boris Johnson kormányfő délutáni parlamenti beszédében készültek bejelenteni, de előtte olyan hírek érkeztek, hogy a pénzügy- és az egészségügyi miniszter között vita robbant ki a további Covid-tesztelés finanszírozásáról.

Johnson még a beszéde előtt azt mondta, hogy

a bejelentés „büszke pillanat lesz, történelmünk egyik legnehezebb időszaka után, amikor megtanulunk együtt élni a Coviddal”.

A kormányfő a pandémia alatt szokásossá vált módon a parlamenti bejelentés után az egész országhoz készült szólni egy televíziós sajtótájékoztatón.

Johnson új terve szerint immár csak ajánlás lesz, hogy az ember Covid-fertőzés után maradjon otthon, és a hangsúly az egyéni belátásra és felelősségvállalásra helyeződik át. A brit kormányfő ugyanakkor továbbra is óvatosságra intette a lakosságot, és sürgette, hogy aki nem tette meg, vegye fel a védőoltást.

Korábban már kiszivárgott, hogy a feloldás részeként eltörlik az általános szabályokat, és a helyi önkormányzatot kapnak jogosítványokat a járványkezelésre, mint más fertőző betegségek esetében. Viszont Johnson nem zárta ki, hogy egy új vírusvariáns esetén ismét országos szinten vezethetnek be intézkedéseket.

A nem oltott utazóknak továbbra is kötelező az indulás előtti fizetős PCR-teszt, és Nagy-Britanniába érkezésük második napján is tesztelniük kell magukat. Fennmarad az úgynevezett utas-helyzetmeghatározó kérdőív, a PLF, amelyet a Nagy-Britanniába érkezőknek eddig is ki kellett tölteniük.

A briteknél nem lesz kötelező a maszkviselés sem, kivéve a londoni metrót és más tömegközlekedési eszközöket.

Boltokba viszont maszk nélkül lehet immár járni. Zsúfolt helyszíneken ajánlásként fennmaradhat a maszkviselés – írták brit lapok a bejelentés előtt.

A Brit Orvosi Kutatótanács egyik vezető munkatársa arra sürgette a veszélyeztetett embereket, hogy viseljenek jó minőségű védőmaszkot. A nagy kérdés az volt, hogy mi lesz a felfüggesztett kórházi látogatásokkal – sok angliai kórházban eddig hetekig nem mehettek be az emberek ott kezelt szeretteikhez. És az is felmerült, hogy a 75 évnél idősebbek és veszélyeztetettek felvehetik a negyedik védőoltást, míg az iskolákban leállítják a tömeges tesztelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×