eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Chairs on the tables of a restaurant forced to close during lockdown to control COVID-19 pandemic, Cambridge, UK
Nyitókép: mauricallari/Getty Images

Néhány vállalkozó felrúgja a járványellenes intézkedéseket

A szlovák egészségügyi miniszter szerint Szlovákia arra a pontra érkezett, amikor keményebben járványügyi intézkedésekre van szükség. Vladimír Lengvarský már a karácsony előtti lockdown lehetőségét sem zárja ki. Eduard Heger miniszterelnök úgy véli, hogy a beoltott személyek számára a fekete besorolású járásokban is biztosítani kellene, hogy hozzáférhessenek bizonyos szolgáltatásokhoz. A sötét színnel jelölt járásokban meghozott szigorítások ellenére néhány vállalkozó tudatosan megszegi a szabályokat.

A szlovákiai kórházak kénytelenek bővíteni ágykapacitásaikat a covidos betegek fogadására. Személyzethiányra és kimerültségre panaszkodnak, ezért is ítélik el azokat az egyre szaporodó eseteket, melyek során néhány vállalkozó felrúgja a járványellenes intézkedéseket. Szlovákia legtöbb feketére színezett járása az északi országrészben található. Ezekben a járásokban jelenleg a legszigorúbbak a járványügyi intézkedések. Az éttermek csak elvitelre főzhetnek, a fitnesztermek, uszodák nem fogathatnak vendégeket, a közétkeztetési intézményekben esküvők, ünnepségek vagy rendezvények tartását sem engedélyezik.

Mindezek ellenére az itt élő vállalkozók egy része nem hajlandó a szabályok betartására. Egy szepességi étterem a tiltás ellenére is nyitva tart. Az alkalmazottak mindegyike be van oltva, a vendégeket csak védettségi igazolással engedik be az étterembe, betartják a távolságtartás és a maszkviselés szabályait is. Pavel Toporcer, az étterem tulajdonosa azt mondja, annak ellenére, hogy fekete járásban vannak, nem zártak be, és szívesen kiszolgálják a vendégeket. „Igazságtalannak tartom az egészet, mert korábban azt ígérték, hogy ha beoltatjuk magunkat, és felelősségteljesen fogunk viselkedni, akkor gond nélkül dolgozhatunk” – mondta az étteremtulajdonos.

Egy poprádi fitneszterem is figyelmen kívül hagyta a tiltást. Vendégeit arra kéri, hogy két-három perccel azelőtt, hogy megérkeznek hozzájuk, írjanak egy SMS-t, majd várakozzanak a terem bejáratánál, amíg be nem engedik őket. Az edzésre érkezők ne hozzanak magukkal hátizsákot, hogy ne keltsenek feltűnést, és a teremben ne készítsenek magukról a közösségi oldalra szánt fényképeket, hogy ezáltal elkerüljék a lebukás lehetőségét. Mindez azonban szabályellenes, és a Regionális Közegészségügyi Hivatal

akár 20 ezer eurós bírságot is kiszabhat a tulajdonosra.

„Folyamatosan ellenőrizzük ezeket a helyeket, és ha valahol az óvintézkedések megszegését tapasztaljuk, nem marad el a büntetés” – erősítette meg Mária Pompová poprádi tisztiorvos.

Az érintett vállalkozók azt mondják, hogy a szigorú óvintézkedések tönkreteszik őket, ezért felszólították a kormányt, hogy a teljesen beoltottak számára tegyék lehetővé a vállalkozásuk működtetését. Ezzel a kéréssel Eduard Heger szlovák miniszterelnök is azonosulni tud. „A beoltott személyek számára a fekete besorolású járásokban is biztosítani kellene, hogy hozzáférhessenek bizonyos szolgáltatásokhoz” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy erről a szakmai konzílium hivatott dönteni. Heger azt is elmondta, hogy nem tartja szükségesnek az államhatárokon érvényes járványügyi óvintézkedések szigorítását.

A szlovák egészségügyi miniszter szerint az előző héthez képest súlyosbodott a járványhelyzet Szlovákiában. Vladimír Lengvarský elmondta, hogy naponta átlagosan 28-an halnak meg a fertőzés miatt és 5300 új fertőzöttet igazolnak. Arra a kérdésre, hogy Szlovákiában kell-e számolni karácsony előtti lockdownnal, a miniszter azt felelte, hogy nem zárja ki ennek a lehetőségét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×