INFORÁDIÓ
2021. december 6. hétfő
Miklós

járványügyi intézkedések

koronavírus

szigorítás

járvány

szlovákia

eduard heger

Chairs on the tables of a restaurant forced to close during lockdown to control COVID-19 pandemic, Cambridge, UK

Néhány vállalkozó felrúgja a járványellenes intézkedéseket

A szlovák egészségügyi miniszter szerint Szlovákia arra a pontra érkezett, amikor keményebben járványügyi intézkedésekre van szükség. Vladimír Lengvarský már a karácsony előtti lockdown lehetőségét sem zárja ki. Eduard Heger miniszterelnök úgy véli, hogy a beoltott személyek számára a fekete besorolású járásokban is biztosítani kellene, hogy hozzáférhessenek bizonyos szolgáltatásokhoz. A sötét színnel jelölt járásokban meghozott szigorítások ellenére néhány vállalkozó tudatosan megszegi a szabályokat.

A szlovákiai kórházak kénytelenek bővíteni ágykapacitásaikat a covidos betegek fogadására. Személyzethiányra és kimerültségre panaszkodnak, ezért is ítélik el azokat az egyre szaporodó eseteket, melyek során néhány vállalkozó felrúgja a járványellenes intézkedéseket. Szlovákia legtöbb feketére színezett járása az északi országrészben található. Ezekben a járásokban jelenleg a legszigorúbbak a járványügyi intézkedések. Az éttermek csak elvitelre főzhetnek, a fitnesztermek, uszodák nem fogathatnak vendégeket, a közétkeztetési intézményekben esküvők, ünnepségek vagy rendezvények tartását sem engedélyezik.

Mindezek ellenére az itt élő vállalkozók egy része nem hajlandó a szabályok betartására. Egy szepességi étterem a tiltás ellenére is nyitva tart. Az alkalmazottak mindegyike be van oltva, a vendégeket csak védettségi igazolással engedik be az étterembe, betartják a távolságtartás és a maszkviselés szabályait is. Pavel Toporcer, az étterem tulajdonosa azt mondja, annak ellenére, hogy fekete járásban vannak, nem zártak be, és szívesen kiszolgálják a vendégeket. „Igazságtalannak tartom az egészet, mert korábban azt ígérték, hogy ha beoltatjuk magunkat, és felelősségteljesen fogunk viselkedni, akkor gond nélkül dolgozhatunk” – mondta az étteremtulajdonos.

Egy poprádi fitneszterem is figyelmen kívül hagyta a tiltást. Vendégeit arra kéri, hogy két-három perccel azelőtt, hogy megérkeznek hozzájuk, írjanak egy SMS-t, majd várakozzanak a terem bejáratánál, amíg be nem engedik őket. Az edzésre érkezők ne hozzanak magukkal hátizsákot, hogy ne keltsenek feltűnést, és a teremben ne készítsenek magukról a közösségi oldalra szánt fényképeket, hogy ezáltal elkerüljék a lebukás lehetőségét. Mindez azonban szabályellenes, és a Regionális Közegészségügyi Hivatal

akár 20 ezer eurós bírságot is kiszabhat a tulajdonosra.

„Folyamatosan ellenőrizzük ezeket a helyeket, és ha valahol az óvintézkedések megszegését tapasztaljuk, nem marad el a büntetés” – erősítette meg Mária Pompová poprádi tisztiorvos.

Az érintett vállalkozók azt mondják, hogy a szigorú óvintézkedések tönkreteszik őket, ezért felszólították a kormányt, hogy a teljesen beoltottak számára tegyék lehetővé a vállalkozásuk működtetését. Ezzel a kéréssel Eduard Heger szlovák miniszterelnök is azonosulni tud. „A beoltott személyek számára a fekete besorolású járásokban is biztosítani kellene, hogy hozzáférhessenek bizonyos szolgáltatásokhoz” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy erről a szakmai konzílium hivatott dönteni. Heger azt is elmondta, hogy nem tartja szükségesnek az államhatárokon érvényes járványügyi óvintézkedések szigorítását.

A szlovák egészségügyi miniszter szerint az előző héthez képest súlyosbodott a járványhelyzet Szlovákiában. Vladimír Lengvarský elmondta, hogy naponta átlagosan 28-an halnak meg a fertőzés miatt és 5300 új fertőzöttet igazolnak. Arra a kérdésre, hogy Szlovákiában kell-e számolni karácsony előtti lockdownnal, a miniszter azt felelte, hogy nem zárja ki ennek a lehetőségét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: mauricallari/Getty Images

Kapcsolódó hang

Néhányan a tiltás ellenére is kinyitották éttermüket Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018