eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Néptelen a szórakozóhelyekkel teli liverpooli Matthew Street 2020. október 13-án este. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében október 14-től időlegesen bezárják a vendéglátóhelyeket az észak-angliai nagyvárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Ötnapos ünnepi „amnesztiát” kapnak a brit családok, de a puboknak nem lesz karácsony

Az ünnepek idején három háztartás lakói találkozhatnak egy zárt térben, viszont nem mehetnek együtt étterembe vagy más szórakozóhelyre.

Az angol dal szerint 12 napból áll a karácsony, de a Covid-járvány miatt ez most ötre csökkent. Sok brit családnak azonban egy így is nagy örömet okoz majd.

Boris Johnson brit kormányfő bejelentette, hogy december 23–27. között az egész ország területén egyfajta amnesztiát hirdet a legszigorúbb járványszabályra.

Három különböző háztartás lakói ebben az időszakban összejöhetnek valamelyikük otthonában, hogy együtt ünnepeljenek. Így találkozhatnak egymással a gyerekek, szülők, nagyszülők és unokák.

Egy ilyen „hármas buborék” tagjai együtt mehetnek templomba vagy más vallási helyre, viszont étterembe vagy szórakozóhelyre már nem.

Mindenki saját felelősségére dönt

Johnson a nemzethez szóló videóüzenetben arról beszélt, hogy most „más lesz a karácsony, az emberek saját felelősségükre döntsenek, amikor például idős rokonaikat látogatják meg. Függetlenül a hitünktől vagy származásunktól, sokan közülünk a családdal és barátokkal akarunk ünnepelni, de

nem engedhetjük meg magunknak a felelőtlenséget. A vírus nem tudja, hogy karácsony van”

– mondta.

Mivel az ünnepre már Angliában is végetér a regionális karantén, az élet egyéb aspektusait az szabályozza majd, hogy az adott helyet milyen készültségi szintbe sorolták a hármas skálán.

Ha tehát az emberek olyan helyen élnek, ahol a szabadban lehet másokkal keveredni, akkor a korábban említett „hármas buborék” egyetlen háztartásnak minősül.

Az északír lakosok közben egy-egy extra napot kapnak, hogy meglátogathassák az ország más részein élő rokonaikat.

Szabadon lehet majd közlekedni az országban

A brit sajtó szerint az, hogy három háztartás egy fedél alatt ünnepelhet, a brit államalkotó és részben autonóm nemzetek között kidolgozott alku.

Boris Johnson brit miniszterelnök eredetileg egyhetes engedményt akart, de a vírus terjedése miatt aggódó Skócia és Wales nyomására bele kellett egyeznie öt napba – írta a Telegraph című lap.

Az amnesztia része ugyanis, hogy az öt nap idejére felfüggesztik a különböző készültségi szintbe sorolt területek közötti utazási korlátozásokat.

Most az a nagy kérdés, hogyan bírják majd a terhelést a brit vasutak, amelyeken korábban hagyományosan az ünnepek között végezték a karbantartási munkákat.

A vendéglátósok viszont nem örülnek

Lehet, hogy most a brit családok egy kicsit fellélegeznek, de a bevételük jelentős részét az ünnepek alatt megtermelő vendéglátósok lázadoznak. A briteknél a szenteste például nem annyira szent, mint a kontinensen. Ilyenkor sokan egy pubban vagy étteremben buliznak barátaikkal.

Parlamenti képviselők és a Brit Pubok Szövetsége is kritizálta a karácsonyi szabályokat.

„Ez egy vicc, miközben a pubok gazdasági pusztítással néznek szembe az ünnepek idején” – mondta Emma McClarkin vezérigazgató.

A brit vendéglátósok szervezete és mások is arra hívták fel a figyelmet, hogy így nem lehet megmenteni az ágazatban az állásokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×