eur:
392.14
usd:
366.3
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Joe Biden volt  amerikai alelnök, a 2020-as amerikai elnökválasztás demokrata elnökjelölt-aspiránsa a Szolgáltatóipari Alkamazottak Nemzetközi Szövetsége (Service Employees International Union) kongresszusán, Los Angelesben 2019. október 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

A feltámadó Biden komoly fenyegetést jelenthet Trumpra

Új neve van az amerikai Demokrata Párt elnökjelölti posztjáért versengő Joe Biden szentáronak: Lázár. Több amerikai médium is a holtából feltámadt bibliai személyhez hasonlította „szuperkeddi” szereplését.

„Hát nem hiába hívják szuperkeddnek” – kezdte diadalittas beszédét Joe Biden, akinek kampánya a poraiból támadt fel. Néhány nappal korábban veszett ügynek nézett ki az ambíciója, hogy a Demokrata Párt színeiben ő szállhasson majd szembe Donald Trumppal a novemberi elnökválasztáson.

A demokraták elnökjelöltjének megnevezéséhez vezető előválasztásokon sokáig egyetlen államot sem nyert meg. Aztán szombaton hirtelen begyűjtötte Dél-Karolina voksait és a szuperkedden további nyolc államban győzött. Így a júliusi, jelöltállító kongresszuson már szép számmal szavaznak majd rá az egyes államokat képviselő demokrata küldöttek.

Fej fej mellett a két idős jelölt

„Nagyon is életben vagyunk!” – harsogta hívei ujjongása közepette, miközben nyilvánvalóvá vált, hogy kétesélyes lett a demokrata jelöltállító verseny. Vagy Biden, vagy a delegátusok számában vele szinte holtversenyben lévő Bernie Sanders szenátor lehet a republikánus Donald Trump elnök ellenfele. Utóbbi nagyon hisz abban, hogy ő lesz a jelölt.

A demokraták közben elfelejthetik az iowai előválasztás szégyenét, amikor a szavazatszámlálási káosz miatt napokig kellett várni az eredményre.

Hát, ez a drága befektetés nem jött be

Volt azonban most is komikus elem. Michael Bloomberg milliárdos, volt New York-i főpolgármester alaposan elszámolta magát. Későn szállt be a vetélkedésbe és így félmilliárd dollár elköltése után csak a mindössze nyolc delegátust adó tengerentúli Amerikai Szamoa voksait tudta megszerezni.

Bloomberg osztott-szorzott, és kiszállt, ezzel pedig hatalmas lökést adott Bidennek. Mivel novemberig bérelt irodákat és vett fel kampányaktivistákat, ezeket most átadta Bidennek – így a centrista jelölt nagy hátszelet kapott a népszerű Sanders elleni csatára. Barack Obama volt elnök közben rábeszélte az egyik visszalépő jelöltet, Pete Buttigieget, hogy ő is Bident támogassa.

Trump aggódhat a rivális jelöltek miatt

A jövő héten jön a liberális beállítottságú Washington állam, ahol Sanders lehet a győztes. Sőt, utána Michiganben is jók az esélyei.

A nagy kérdés, hogy előretör-e a hónapok során valamelyik jelölt vagy fej fej mellett haladnak majd a jelöltállító konvencióig.

Ami bizonyos, az immár valódi ellenfelektől tartó Trump és a Fehér ház újra össztüzet zúdít majd Bidenre.

Ismét előveszik majd az ő és fia ukrajnai ügyeit, azt, hogy az ifjabb Biden hatalmas fizetést söpört be egy korrupciós ügybe keveredett ukrán cégnél, míg apja kikényszerítette egy ukrán főügyész menesztését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×