INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

márai sándor

emlékkiállítás

kassa

múzeum

A Márai Sándor Emlékkiállítás a kassai Márai-emlékházban 2019. január 22-én. A kiállítást a Csemadok kassai városi választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezte.

Kibővült a Márai Emlékkiállítás Kassán

A Márai Sándor Emlékkiállítás megnyitásának első évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából új helyiséggel bővült a kassai Mészáros utcában megtekinthető Márai-tárlat. A múzeumpedagógiai segédeszközök és fejlesztések megvalósítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásával jött létre.

A kiállítás új részlegének célja a látogatók készségeinek fejlesztése, ugyanakkor a szervezők törekednek arra, hogy megőrizzék a történelmi hely méltóságát, valamint hogy interaktív formában ismertessék meg az érdeklődőkkel Márai Sándor életét. Az egy évvel ezelőtt megnyílt egyedülálló Márai-tárlat így az általános és középiskolás diákok számára még emlékezetesebbé válik. A kiállítóhelyiségben elhelyezett, jellemzően fából készült játékok a látogatók motorikus- és megfigyelőképességét, a memóriát, illetve a logikus gondolkodást egyaránt igénybe veszik és fejlesztik.

Márai Sándor a 20. század történéseinek szinte végig a szemtanúja, megélője és túlélője volt. A játékok elvonatkoztatnak a témák súlyától. „Játékos, szinte mesés formában közvetítik ezeket az információkat a gyerekeknek. Igyekeztünk olyan történeteket kiválasztani, amelyek valódi érdekességek” – mondta Juhász Barbara kultúramenedzser.

A játékokat egy 25 éves múlttal rendelkező magyarországi stúdió készítette. Patkós Gábor grafikus elmondta, hogy a játékok anyagukban és kivitelezésükben is tiszteletben tartják a hely történelmi méltóságát és hitelességét.

A múzeumpedagógiai segédeszközök és fejlesztések megvalósítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma anyagi támogatásával jött létre. Rigó Konrád kulturális államtitkár úgy véli, a Márai-emlékház kiváló példája annak, hogy egy állami intézmény milyen háttértámogatást tud nyújtani akár egy civil szektorból érkező intézménynek.

A Márai Sándor Emlékkiállításnak egy év leforgása alatt több mint 5 ezer látogatója volt harminc országból. Egy hónap múlva egy újabb kuriózummal, az édesapának, Grosschmid Sándornak az emlékkönyvével bővül a kiállítás.

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018