eur:
394.46
usd:
370.28
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Márai Sándor Emlékkiállítás a kassai Márai-emlékházban 2019. január 22-én. A kiállítást a Csemadok kassai városi választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezte.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Kibővült a Márai Emlékkiállítás Kassán

A Márai Sándor Emlékkiállítás megnyitásának első évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából új helyiséggel bővült a kassai Mészáros utcában megtekinthető Márai-tárlat. A múzeumpedagógiai segédeszközök és fejlesztések megvalósítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásával jött létre.

A kiállítás új részlegének célja a látogatók készségeinek fejlesztése, ugyanakkor a szervezők törekednek arra, hogy megőrizzék a történelmi hely méltóságát, valamint hogy interaktív formában ismertessék meg az érdeklődőkkel Márai Sándor életét. Az egy évvel ezelőtt megnyílt egyedülálló Márai-tárlat így az általános és középiskolás diákok számára még emlékezetesebbé válik. A kiállítóhelyiségben elhelyezett, jellemzően fából készült játékok a látogatók motorikus- és megfigyelőképességét, a memóriát, illetve a logikus gondolkodást egyaránt igénybe veszik és fejlesztik.

Márai Sándor a 20. század történéseinek szinte végig a szemtanúja, megélője és túlélője volt. A játékok elvonatkoztatnak a témák súlyától. „Játékos, szinte mesés formában közvetítik ezeket az információkat a gyerekeknek. Igyekeztünk olyan történeteket kiválasztani, amelyek valódi érdekességek” – mondta Juhász Barbara kultúramenedzser.

A játékokat egy 25 éves múlttal rendelkező magyarországi stúdió készítette. Patkós Gábor grafikus elmondta, hogy a játékok anyagukban és kivitelezésükben is tiszteletben tartják a hely történelmi méltóságát és hitelességét.

A múzeumpedagógiai segédeszközök és fejlesztések megvalósítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma anyagi támogatásával jött létre. Rigó Konrád kulturális államtitkár úgy véli, a Márai-emlékház kiváló példája annak, hogy egy állami intézmény milyen háttértámogatást tud nyújtani akár egy civil szektorból érkező intézménynek.

A Márai Sándor Emlékkiállításnak egy év leforgása alatt több mint 5 ezer látogatója volt harminc országból. Egy hónap múlva egy újabb kuriózummal, az édesapának, Grosschmid Sándornak az emlékkönyvével bővül a kiállítás.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×