eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Töröljék el a Föld színéről az Iszlám Államot" - hogyan dönt az Obama-kormányzat?

Miközben a brit és amerikai szakértők megpróbálják azonosítani a lefejezett amerikai újságíró gyilkosát, egy amerikai tábornok arra sürgette Obama elnököt, hogy "törölje le a Föld színéről" az ISIS-t. Az Obama-kormányzatban azonban nincs egységes vélemény arról, hogy hogyan kezeljék az Iszlám Állam támasztotta fenyegetést.

Washingtonban Barack Obama elnök külpolitikai tanácsadói arról vitáznak, hogy kiterjesszék-e az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet elleni légicsapásokat azt követően, hogy a szélsőségesek videóra vették James Foley amerikai újságíró lefejezését.

John Allen nyugalmazott tengerészgyalogos tábornok, az afganisztáni háború veteránja közben arra sürgette Obamát, hogy "gyorsan fellépve, fejtsen ki nyomást az Iszlám Állam teljes idegrendszerére és zúzza darabokra azt".

Allen - aki egy ideig a koalíciós erők főparancsnoka volt Afganisztánban - egy védelmi ügyekkel foglalkozó oldalon publikálta véleményét. Hasonló állásponton van John Kerry külügyminiszter is, ám az Obama-csapatban még nincs egyetértés arról, hogy kiterjesszék-e a dzsihádisták ellen két hete indított bombázásokat.

A szélsőségesek az amerikai légicsapásokkal indokolták, hogy miért ölték meg brutálisan és a világ nyilvánossága előtt az amerikai riportert.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nagy diplomáciai nyomást fejt ki Törökországban és Katarban, hogy megpróbálja elszigetelni a dzsihádistákat. Szerdán további hat légicsapást hajtottak végre Irakban a moszuli gát közelében az IS harcosai ellen az amerikaiak.

Közben egy francia túsz, aki együtt raboskodott James Foley-val, de akit az Iszlám Állam váltságdíj fejében elengedett, azt mondta: megfenyegették, hogy baja eshet a túszoknak, ha beszél róluk.

Didier Francois elmondta, hogy Foley-t többször megverték, amikor kiderült, hogy testvére az amerikai légierőnél szolgált és egy keresztre feszítést és kivégzést is eljátszottak vele. Az újságíró családja elmondta: néhány napja e-mailt kaptak, amelyben az IS 132 millió dollárt követelt Foley szabadon engedéséért és azzal fenyegetőzött, hogy kivégzi a túszt.

Nemzetközi szakértők az idővel versenyt futva próbálják azonosítani a Foley-videón beszélő, valószínűleg brit dzsihádistát. A brit hatóságok szerint 500 állampolgáruk harcolhat a szélsőségesek soraiban, ezek közül sokan a közösségi oldalakon is aktívak. "A barátok és családtagok is azt akarhatják, hogy az igazságszolgáltatás elé kerüljenek" - mondta Richard Barett az MI6 titkosszolgálat volt terrorelhárító főnöke.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Szíriában 50 országból érkezett, 12 ezer dzsihádista, köztük amerikaiak is harcolhatnak. Washington korábban hivatalosan is közölte: a nyugatról érkezett dzsihádisták kifejezetten nagy veszélyt jelentenek, különösen akkor, ha visszatérnek országaikba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×