eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ilyen kezelés vár a pszichotikus betegekre Szlovákiában

Évről évre egyre több a pszichotikus beteg Európában. A betegség kései észrevétele, illetve a kezelések elmulaszása szélsőséges esetben akár tragédiához is vezethet. Budapesten már négy éve bezárták a lipótmezei elmegyógyintézetet, ahol az ilyen betegeket hosszabb ideig, akár életük végéig kezelték. Mi a helyzet északi szomszédunknál?

Szlovákiában a pszichotikus betegségben szenvedőket első lépésben a körzeti elmegyógyász veszi kezelésbe. Betegségtől függően a kezelés ambuláns ellátás keretében történik, ám ha ez nem tűnik elégségesnek, a körzeti elmegyógyász kórházi kezelésre is küldheti a beteget. Dr. Hunèík Péter, neves szlovákiai magyar pszichiáter elmondta, Szlovákiában nagyjából 35-40 ezer lakosra jut egy körzeti elmegyógyász. A betegek kezelése a regionális kórházakban kezdődik, s ha a szükség úgy kívánja, a szakorvos innen küldi tovább a beteget az országban működő több elmegyógyászati intézet valamelyikébe. A legnagyobb ilyen intézet közé a bazini a nyitraújlaki és a lévárti tartozik.

"Nagy, több száz ágyas, speciális kórházról van szó, ahol különféle konziliáris kivizsgálás megejthető és a betegeinget átalában ide küldjük. A kórházi kezelés az utóbbi években lerövidült néhány nappal. ´89 előtt jóval hosszabb időt töltöttek a betegek kórházban" -közölte Hunèík Péter.

A betegnek a kórházból való elbocsátása után két lehetősége van: vagy visszakerül a körzeti elmegyógyászhoz, és a továbbiakban ambuláns kezelést kap, vagy mindezzel együtt előírják számára a szanatóriumi kezelést.

"Több ilyen nappali szanatórium létezik, elsősorban természetesen a nagyobb városokban. A beteg a reggeli óráktól délután négyig, ötig tölti itt az időt, felügyelet mellett. Gyógyszerezik őt, majd az esti órákban hazaengedik" - fűzte hozzá az elmegyógyász.

Emellett több civil és egészségügyi szervezet is működik Szlovákiában, ahol pszichológusok és lélektannal foglalkozó emberek akár hosszabb távú kezelést vagy bentlétet is biztosítanak a rászorulóknak. Hunèík Péter elmondta: ma már Dél-Szlovákia területén is több ilyen intézet működik; az elmegyógyász ilyen esetekben heti rendszerességgel jár ki ezekbe az intézetekbe és a kezelőszemélyzet információi alapján módosítja a kezelést, vagy állandósítja azt, amit a kórházban elrendeltek.

A pszichotikus betegségek szélsőséges esetben sajnos erőszakos cselekményekhez, trgédiákhoz is vezethetnek. Szlovákiában nagy port kavart az a két évvel ezelőtti eset, amikor Ógyallán egy városi rendőr három roma férfit lelőtt, kettőt pedig megsebesített. A bíróság jelentősen csökkentette a kiszabható büntetés mértékét, mivel az elmegyógyászati vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a férfi tettének elkövetése idején csak részlegesen volt beszámítható állapotban. Az elkövetőt a bíróság kilenc év fegyházbüntetésre és elmegyógyintézeti kezelésre ítélte. A közvélemény elégedetlenül fogadta a kiszabott büntetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×