eur:
389.04
usd:
361.2
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Navracsics Tibor átadta a visegrádi négyek elnökségét Pozsonyban

Hivatalos látogatást tett ma Pozsonyban Navracsics Tibor magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki a szlovák külügyminiszterrel, a miniszterelnökkel és az államfővel is találkozott.

Szlovákiában utoljára három évvel ezelőtt járt hivatalos látogatáson az akkori magyar külügyminiszter, Martonyi János. Navracsics Tibor szerint kinevezését követően nem volt kérdéses, hogy Pozsony egyike lesz azon fővárosoknak, ahová elsőként ellátogat, hiszen Magyarországnak a szomszédos országok közül történelmileg Szlovákiával az egyik legszorosabb a kapcsolata.

"A szlovák-magyar kapcsolatok kitűnően működnek, de mint a legjobb barátságoknál, úgy itt is akadnak viták" - mondta Navracsics Tibor, aki átadta Miroslav Lajèák szlovák külügyminiszternek a visegrádi négyek együttműködésének elnöki tisztjét.

"A magyar V4-es elnökség alapvető célja az volt, hogy a visegrádi négyek együttműködését tovább fejlesztve egy olyan közösséget tudjunk kialakítani Közép-Európában, amely egy szorosabb együttműködést tesz lehetővé, és így biztonságosabbá is teszi a térségünket" - fogalmazott a miniszter.

Elmondta, az egyik legfontosabb törekvés az, hogy Magyarország és Szlovákia között is minél könnyebb legyen a közúti kapcsolat megteremtése. "A biztonság jegyében pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél hamarabb megvalósuljon az észak-déli energiafolyosó" - tette hozzá Navracsics Tibor.

A magyar külügyminiszter kiemelte, az elnökség előtt az is Magyarország szándéka volt, hogy az intézményesülés területén is új fejezetbe lépjen a V4-ek kapcsolatrendszere.

"Ebből a szempontból kiemelném a parlamenti dimenzió megnyitását. Óriási jelentősége van négy ország egymás közötti jószomszédi kapcsolatainak és térségbeli kapcsolatainak fejlesztése szempontjából, hogyha a parlamentek is együtt tudnak dolgozni, akár az európai integráció, akár más nemzetközi együttműködés példáját nézzük. A különböző törvényhozások szoros partneri kapcsolata és együttműködése szinte mindenhol a bizalmatlanság leépüléséhez, a bizalom növekedéséhez és így az országok egymáshoz közelebb kerüléséhez vezettek" - hangsúlyozta Navracsics.

A szlovák és a magyar külügyminiszter a tárgyalásokat követően átadták a Jó szomszédság és megértés díjakat. Az elismerést minden évben a magyar és a szlovák társadalmi és tudományos kapcsolatok közeledéséért kiemelkedő teljesítményt nyújtó embereknek, kutatóintézménynek ítélik oda.

Navracsics Tibort a szlovák kollégájával való találkozó után udvariassági látogatáson fogadta Robert Fico szlovák miniszterelnök, ezt követően pedig Andrej Kiska köztársasági elnök is találkozott a magyar miniszterrel, aki pozsonyi útját a Magyar Közösség Pártjánál tett látogatással zárta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza
Aréna

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Tizenkét év késéssel bekapcsolják a francia Paks II.-t

Tizenkét év késéssel bekapcsolják a francia Paks II.-t

Az Electricite de France SA (EDF) megkapta a hatósági engedélyt az északnyugat-franciaországi Flamanville 3. számú új atomreaktorának beindítására 12 éves késedelem után. Az Autorite de Surete Nucleaire keddi közleménye szerint az üzembe helyezéshez adott zöld lámpa lehetővé teszi az EDF számára, hogy betöltse a reaktorba az üzemanyagot, folytassa a terhelési próbákat, majd megkezdje az üzemi termelést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×