eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Titokban tárgyaltak a nyugatiak Asszaddal?

Az ellenségnek tekintett Bassar al-Asszad kormányával tárgyaltak nyugati titkosszolgálatok a Szíriában megerősödött dzsihádisták miatt - állítja a damaszkuszi kormány. Elemzők már korábban felvetették: a nyugat kezd tanácstalanná válni abban, hogy a szíriai felkelők mely csoportjait támogassa.

A brit kormány tagadja, amerikai és francia diplomaták tagadják, a szíriai külügyi államtitkár azonban azt állítja, hogy több nyugati titkosszolgálat küldött képviselőt Damaszkuszba, hogy a kormánnyal tárgyaljanak az iszlámista fenyegetésről.

Mindez meglepő fordulat lenne a 3 éve tartó konfliktusban, melynek során a nyugati kormányok brutális és kegyetlen diktátorként állították be a kisebbségi alavita szektához tartozó Bassar al-Asszad elnököt. Asszadot tartják például felelősnek a nyári vegyi támadásért, amelynek nyomán többszáz ember meghalt, és ami miatt Washington légicsapásokkal fenyegette meg Damaszkuszt. A vele szemben fellépő lázadókat, illetve az ellenzéki koalíció politikai szárnyát viszont támogatták.

Ahogy azonban a szíriai öldöklés polgárháborúvá és a szunnita arab országok, a sííta Irán és sííta arab erők ellentétévé vált, - miközben magában Szíriában megerősödtek az atrocitásokat is elkövető dzsihádisták - , úgy esett vissza a nyugatiak hite az Asszád-ellenes csoportokban.

A Wall Street Journal nemrég azt állította, hogy a francia és a spanyol titkosszolgálat kapcsolatba lépett az Asszád-kormánnyal. Feiszal Mekdad külügyminiszter-helyettes a BBC-nek azt mondta: nem hajlandó országokat megnevezni, de többen is képviselőket küldtek.

A Szíriai Nemzeti Koalíció nevű szervezet, amely olyan ellenzéki csoportokat fog össze, amelyek Asszad-ellenességükön kívül nem sok mindenben értenek egyet, aggasztónak nevezte a hírt.

"Ez totális ellentmondást jelentene a Szíria Barátai csoport szavai és tettei között" - utalt Haled Szaleh szóvivő a szíriai ellenzék mellett kiállt nyugatiak csoportjára. Demokráciapárti mozgalomból azonban a szíriai ellenzék széthúzó csoporttá vált, miközben az Al-Kaida által is támogatott iszlámista erők teret nyertek az Asszad-ellenes mozgalomban.

Ezek a csoportok néha egymással is összecsapnak, miközben a mérsékeltnek tartott Szabad Szíriai Hadsereg néha a radikális Al-Nuszra front segítségét veszi igénybe. "Jobb fegyvereik, jobb katonáik, több pénzük van, vezetőik zsenik" - mondta irigykedve a Szabad Szíriai Hadsereg egyik parancsnoka. A front azonban még mérsékeltnek számit a külföldi harcosokból álló Al-Kaida erőhöz, az ISIS-hez képest.

Mindeközben tovább szenved a szíriai polgári lakosság: becslések szerint a polgárháború kezdete óta több, mint 6 és félmillióan hagyták el lakóhelyüket és 2 és félmillióan menekültek külföldre. Az ENSZ szerint 35 évvel vetette vissza az ország fejlődését a polgárháború.

Az Asszaddal szembeni nyugati álláspont puhulására utalhat, hogy az Egyesült Államok 380 millió dolláros humanitárius segélyt ajánlott fel Szíriának, de semmilyen fenyegetést nem fogalmazott meg, ha a segély nem jutna el a rászorulókhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×