eur:
389.25
usd:
360.86
bux:
68474.79
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csak négyszemközt tett szemrehányást a kancellár a kínai kormányfőnek

A kínai kormányfő népes küldöttség élén már tegnap megérkezett Berlinbe, de csak ma délelőtt fogadták katonai pompával. Azonban ez is arra utal, hogy Berlinben különleges jelentőséget tulajdonítanak a Pekinghez fűződő kapcsolatnak.

Még a nyárias időjárás is kedvezett a kínai miniszterelnök németországi látogatásának, így a kancellárral hosszas sétát tehetett a Berlin közelében fekvő Wannsee parti Liebermann villa kertjében. Diplomáciai források szerint ezt a négyszemközt folytatott beszélést használta fel Angela Merkel, hogy kifogást emeljen az emberi jogok Kínában történő durva megsértése ellen.

A hivatalos tárgyalásokon ugyanis kizárólag a két ország közötti kapcsolat szorosabbra fűzésének módozatai szerepeltek. Ven Csia-pao 13 minisztere társaságában érkezett, akik német kollégáikkal a saját szakterületükön kínálkozó együttműködés kiépítését vitatták meg, és írtak alá 22 államközi megállapodást, amelyeknek közvetve több milliárd eurós gazdasági vonatkozása is lesz.

A nemzetközi export terén Kína nemrég maga mögé parancsolta Németországot, de úgy tűnik, hogy a berlini tárgyalásokon sikerült közös nevezőre jutni ezen a téren is egyfajta partneri viszony kialakításába, és elhárítani a kíméletlen versengést a piacok megszerzésében.

Kína már jó ideje Németország legfontosabb ázsiai kereskedelmi partnere. A német befektetések összege eléri a 20 milliárd eurót, míg a kínai fél eddig alig 600 millió eurót ruházott be Németországban, de a kínai kormányfő látogatása nyomán milliárdos üzletek várnak a német konszernekre, így a Daimler és a Volkswagen autógyárra, vagy a vegyipari BASF-re.

Diplomáciai források szerint Ven Csia-paónak Berlinben sikerült tovább egyengetnie az utat azon törekvésének megvalósítása felé is, hogy az Európai Unió Kínát is a piacgazdaságok közé sorolja, és könnyítsen az eddig érvényben lévő kereskedelmi megkötéseken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×